Ondersteuning bij bouwen en verbouwen

Ondernemer in Beeld 380 keer gelezen

Het nieuwe Leidschendamse bedrijf Bureau Bouwondersteuning (BBO), voortgekomen uit het Leidschendamse Architektenburo J.J. van Vliet, richt zich op gevarieerde bouwopdrachten. "Wij nemen de zorg voor, tijdens en na de bouw of verbouwing volledig uit handen", vertelt Jan van Vliet, eigenaar van het gelijknamige architectenbureau. En met 'wij' doelt hij op zijn collega Paul van Welzen die het nieuwe bedrijf als zelfstandig ondernemer gaat runnen.

Jan en Paul hebben de afgelopen jaren gemerkt dat in geval van minder grote bouwprojecten, zoals bijvoorbeeld het verbouwen of uitbreiden van een woning , er behoefte bestaat aan ondersteuning voor, tijdens en na de bouw. BBO ondersteunt van de aanvraag vergunning tot en met de oplevering. Zij stelt een bouwplan op, vraagt vergunningen aan, vraagt offertes op bij verschillende leveranciers, begeleidt tijdens de bouw en zorgt ervoor dat alle punten die niet in orde zijn bij de oplevering alsnog gefikst worden. "Wij kunnen al deze onderdelen bieden maar ook delen daarvan."

Architektenburo J.J. van Vliet is in 1918 opgericht door de grootvader van Jan. In Leidschendam, Voorburg, Stompwijk en omliggende gemeenten heeft dit bedrijf het nodige gebouwd. "Wij zijn voor veel Leidschendammers een begrip. Woningen die mijn opa heeft gebouwd staan nu op de monumentenlijst."

In 1996 heeft Jan het bedrijf van zijn vader overgenomen. In 2000 is het bedrijf, na een grondige verbouwing, in het voormalige kaaspakhuis aan de Delftsekade getrokken. Een stijlvol ingericht pand waar de kaasplanken nu gebruikt worden als kastplanken en het houtwerk nog aan oude tijden herinnert.

Paul van Welzen heeft al jaren de wens voor zichzelf te beginnen. Nu, als uitvloeisel van het succesvolle architectenbureau, ziet hij zijn kans. "Wij merken dat de drempel om naar een architect te stappen groot is als het bijvoorbeeld om een kleinere verbouwing gaat", vertelt Paul. "Die drempel willen wij met het nieuwe bedrijf verlagen."


Hij geeft een voorbeeld. "Aanpassen van je bestaande woning heeft als voordeel dat je hem kunt inrichten naar je eigen woonwensen. Maar het bouwplan moet wel voldoen aan de regels van het Bouwbesluit. Dit betekent dat er vaak een bouwvergunning nodig is. Bij de aanvraag van een bouwvergunning komt heel wat kijken.

Het uitwerken van ideeën naar bouwtekeningen en het organiseren van de bouwkundige uitvoering (zoeken naar de juiste aannemer, constructeur, installateur) vragen kennis van de bouwwereld en zijn een tijdrovende bezigheid. Kennis en tijd die je in veel gevallen zelf niet hebt."

Deze werkzaamheden kan BBO voor particuliere woningeigenaren, maar ook voor gemeenten en bedrijven overnemen. De werkzaamheden die worden verricht kunnen variëren van het opstellen van een conceptplan tot het geheel verzorgen van de verbouwing.

"Wij vragen offertes aan bij timmerlieden, loodgieters, dakdekkers, noem maar op.De offertes leggen wij voor aan de opdrachtgever. De opdrachtgever bepaalt welke werkzaamheden er worden uitgevoerd. Het is allemaal heel flexibel en transparant", aldus Jan. Omdat elk project anders is en elke opdrachtgever zijn eigen wensen heeft in wat hij wel en niet zelf wil doen biedt BBO een vrijblijvend intakegesprek. Paul: "Ondanks dat je geen architect hoeft in te huren kijkt er meestal toch een architect mee. Dat is onze kracht."

Met de kennis en kundigheid vanuit het architectenbureau maakt Bureau Bouwondersteuning een vliegende start door. Voor verschillende opdrachten zijn zij al ingehuurd en andersom spelen zij weer opdrachten door naar het architectenbureau.

Jan: "Wij hebben veel ervaring met bouwen in deze omgeving. Dat helpt om een bouwproces soepel te laten verlopen." Met hulp van Bureau Bouwondersteuning kan een particulier zelf een huis bouwen of verbouwen. Meer informatie: www.bbohaaglanden.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant