Davina en Elly van Lymphcomfort helpen mannen en vrouwen die worstelen met lymfoedeemklachten na een borstkankeroperatie (foto: Inge Koot).
Davina en Elly van Lymphcomfort helpen mannen en vrouwen die worstelen met lymfoedeemklachten na een borstkankeroperatie (foto: Inge Koot).

Dé oplossing voor lymfoedeemklachten

Ondernemer in Beeld 161 keer gelezen

Leidschendam - "Meer vrouwen en mannen in Leidschendam-Voorburg die worstelen met lymfoedeemklachten na een borstkankeroperatie moeten weten dat er een product is dat deze klachten kan voorkomen en verhelpen". Dat vinden Elly Kouwenberg en Davina op 't Land, moeder en dochter, van Lymphcomfort. Lymphcomfort heeft een compressieproduct ontwikkeld waardoor de afvoer van het lymfvocht wordt versneld.

Elly Kouwenberg heeft zelf de strijd tegen borstkanker moeten voeren. Achttien operaties heeft zij moeten ondergaan en zij kreeg daardoor ook nog eens een extreem lymfprobleem erbij. Zij heeft iets negatiefs om kunnen zetten in iets positiefs door tijdens haar eigen strijd de kracht te vinden een product te ontwikkelen, als eerste in Europa, waardoor zij dit probleem onder controle kreeg.

"Mijn bedrijf geeft mij de mogelijkheid om lotgenoten te helpen bij hun strijd tegen borstkanker", vertelt Elly in haar kantoor aan de Rietvinklaan achter de bloemenwinkel. Davina heeft het hele proces, dat haar moeder doormaakte, meegemaakt. In 2010 is zij het bedrijf ingestapt. Zij neemt het gehele office management voor haar rekening maar helpt inmiddels ook bij het advies geven over en aanmeten van de thoraxbandages.

Na een borstkankeroperatie waarbij al dan niet ook lymfeklieren zijn weggehaald ontstaat bijna altijd een probleem met het afvoeren van lymfvocht. Patiënten worden dan doorverwezen naar een huid- en oedeemtherapeut. Als aanvulling op deze therapie wordt de drainage thoraxbandage gebruikt. De bandage versnelt de afvoer van lymfvocht.

Door de bandage wordt het lichaam gestimuleerd het lymfvocht via andere lymfbanen elders in het lichaam af te voeren. Dit gebeurt door de combinatie van compressie op het lichaam en lichaamsbeweging. Oedeem in oksels, rond de borsten, buik, rug en schouderbladen wordt hierdoor tegengegaan of gereduceerd.

Na haar strijd tegen de borstkanker is Elly de strijd met leveranciers aangegaan. "In 2003 is het idee bij mij ontstaan. Er waren wel compressiebandages op de markt voor armen en benen maar niets voor het bovenlichaam. Toen ben ik gaan bedenken waar het product aan moet voldoen en ben ik op zoek gegaan naar een sponsor." Na veel onderzoek en contacten met verschillende leveranciers kwam haar product uiteindelijk in 2007 op de markt.

De drainage thorax bandage kan alleen op verwijzing van een specialist of oedeemtherapeut worden besteld. Het wordt vergoed door de zorgverzekeraar. De bandage wordt op maat gemaakt. Het aanmeten verzorgt Elly. Zij komt hiervoor aan huis of de cliënt komt naar de praktijkruimte aan de Rietvinklaan. "Mensen vinden het heel fijn dat ze te maken hebben met iemand die weet wat borstkanker is. Ik vind het heel fijn om lotgenoten te helpen. Het is een missie van mij."

Ook Davina is gegrepen door de gedrevenheid van haar moeder. Naast de administratieve werkzaamheden ondersteunt zij haar moeder met het aanmeten van de bandage bij cliënten. "Wij nemen hier alle tijd voor", vertelt Davina. "Voor ons is het belangrijk dat iemand zich prettig voelt en haar of zijn verhaal kan uiten".

Meer informatie over de drainage thoraxbandage van Lymphcomfort is te vinden op www.lymphcomfort.nl. Het bedrijf bevindt zich aan de Rietvinklaan 4, achter de bloemenwinkel en is bereikbaar via 070-3018207 of via info@lymphcomfort.nl.



Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant