Column: LACHEN, GIEREN, BRULLEN

Columns 99 keer gelezen

WOeJ is een vrijwilligersorganisatie. Zij zorgt voor het vervoer van mensen met een beperking en ouderen. WOeJ: 'Welzijn Oud en Jong'. Drijvend op sociale mensen, die hun vrije tijd onbaatzuchtig ter beschikking stellen om het voor de kwetsbaren zo aangenaam mogelijk te maken.

Ronald Lamping 

WOeJ is zwaar gedupeerd. Hun wagenpark is voor een deel door brand verwoest. Aangepaste bussen, die het vervoer van mensen met een beperking mogelijk maakt. Die bussen vervang je niet snel. De schade is groot, terwijl de cliënt blijft verlangen om even uit zijn of haar isolement te geraken.


Brand is altijd mogelijk. Een lekkende leiding of fatale kortsluiting. Een geval van "pech" en maak er het beste van. De brandweer en politie denken daar echter anders over. Zij vermoeden het bijna onvoorstelbare en voor de normale mens ondenkbare scenario van brandstichting!

Brandstichting! Het met opzet aansteken van een object. Dure, onmisbare bussen, die volledig zijn aangepast aan hen, die dit zo nodig behoeven. Waar ze pertinent niet buiten kunnen. De bussen, die hen naar dagbehandeling en andere activiteiten brengt. Het vervoer, dat een onmisbare schakel is tussen thuis en verpleeg -of zorginstelling. Die steek je dus aan! Lachen, gieren en brullen.

Hoe stel ik me dit voor? Wat gaat er door je heen? Is het een uit de hand gelopen wraakactie tegen WOeJ? Slaat nergens op, omdat je niet alleen de organisatie raakt, maar juist de gebruikers en hun thuisfront, dat de thuisagenda afstemde op het betrouwbare vervoer, waarop ze via een rooster onvoorwaardelijk rekenen en bouwen.

Voorlopig gaan de kenners ervan uit, dat het vandalisme is. Moedwillige brandstichting, voor de lol! Mocht dat werkelijk zo zijn, dan rest slechts verbijstering en afgrijzen. Absoluut essentieel vervoer bewust en kwaadwillig uit de roulatie halen is misdadig en overstijgt ruimschoots de kwajongensstreek.

Dit is niet dom of onbesuisd. Hier is geen sprake van overijld en roekeloos gedrag. Het aansteken van busjes, die vlak naast elkaar geparkeerd staan, is crimineel. Geen uit de hand gelopen grap, dit is een serieus en zeer ernstig misdrijf, dat bureau Halt definitief ver achter zich laat!
Ronald Lamping

Mocht het werkelijk zo zijn, dat dit opzettelijk en uit "verveling" ("Nou, uhh..zomaar") is voortgekomen, dan rest een evenredige straf. Dus niet het papierprikken of het wassen van dienstauto`s. Ook niet het rondhangen in een verpleeghuis, waar ze het oorspronkelijke personeel doelloos en ongeïnteresseerd voor de voeten lopen. Dit zijn absurde zoethouders.

We leven niet in anarchie, waar we alles wetteloos zelf regelen. Toch vragen we hier wel om evenredige gerechtigheid. Een organisatie, die plots alles uit de kast moet halen om de wachtende cliënten alsnog tijdig te vervoeren. Het ongemak en de administratieve ellende en rompslomp, die nog maanden volgt. Dat hoort afgestraft te worden als een "volwassen" delict. Jarenlang financieel laten boeten, zodat hun daad onuitwisbaar in het geheugen gegrift staat als een tattoo op de arm.

Er is nog niets bewezen. Getuigen zagen echter verdachte lieden lopen. Zegt nog niets. Dat is duidelijk. Laten we niet verdrinken in een zelf gecreëerde werkelijkheid. De realiteit is en blijft wel, dat een fantastische organisatie met eersteklas vrijwilligers en hun doelgroep zwaar de klos zijn.

WOeJ moet de rug rechten en hun taak maar weer cliëntgericht opnemen. Voor de eventuele daders rest slechts diepe, diepe minachting en een welgemeend:

FOEI!
Duizend keer, FOEI!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant