Al 25 jaar gitaarleraar

Ondernemer in Beeld 524 keer gelezen

Leidschendam - Iedere beginnende of gevorderde gitarist heeft andere wensen. De een wil op een mooie zomeravond bij een kampvuur een country song begeleiden, terwijl de ander de klassieke werken van Bach wil leren kennen. Weer een ander wil juist moderne popsongs spelen en zich daarnaast verdiepen in de blues van Jimi Hendrix en John Mayer. Bij de Leidschendamse gitaarleraar John van Gellecum is alles mogelijk.

John van Gellecum geeft al 25 jaar privé-les aan kinderen maar ook aan volwassenen. "Ik behandel iedere leerling als een individu", vertelt John in zijn mooie studio aan de Westboschlaan. "Wat wil de leerling, wat vindt hij of zij leuke muziek. Dat is belangrijk voor mij om te weten" John geeft les aan kinderen vanaf 7 jaar.

"Tijdens een eerste kennismakingsgesprek kijk ik wat het kind al kan. Ik geef ze gelijk een gitaar in de handen en we gaan wat proberen. Dan kan ik gelijk zien hoe het met de fijne motoriek is. Soms adviseer ik om nog even een jaartje te wachten."

Zelf begon hij op zijn elfde jaar gitaar te spelen. "Ik speelde jarenlang met vrienden in bandjes maar op een bepaald moment kwam ik niet verder. Ik zat vast." Dat was het moment waarop hij les ging nemen in het spelen van klassieke muziek. "Dat ging zo goed. Ik wilde eigenlijk wel naar het conservatorium maar ik had ook al een leuke baan en verdiende goed."

Toch heeft hij de stoute schoenen aan getrokken en schreef zich in op het conservatorium van Rotterdam. Hij was inmiddels al 28 jaar en wist dat hij nog 6 jaar onderwijs moest volgen. In 1989, op 34-jarige leeftijd, studeerde hij af en ging aan de slag als gitaarleraar.

Notenschrift
Bij John van Gellecum leert de leerling naast de essentiële basisvaardigheden vooral de eigen creativiteit te gebruiken. De leerling kan ook zelf nummers aandragen die hij of zij wil leren spelen. John zorgt dan voor het notenschrift of tabulatuur (dat is een cijferschrift voor de gitaar) en speelt het liedje voor. Dit neemt hij op zodat de leerling dit thuis nog kan beluisteren.

Leerlingen die elektrische gitaar willen leren spelen kunnen een backing track gebruiken. Dat is de muziekuitvoering zonder gitaarpartij. Die speelt de leerling en zo lijkt het alsof hij of zij meespeelt met een band.

Optreden
Optreden hoort er natuurlijk ook bij. "Niets leuker dan op een podium te staan voor echt publiek." Daarom organiseert John 1x per jaar een mogelijkheid waar de leerlingen kunnen laten zien wat ze allemaal hebben geleerd. "Het is geen verplichting. Iedereen die wil mag dan een liedje spelen. Dat gaat van jong naar oud. Het is altijd een hele gezellige avond."

Lesboekjes
Naast het geven van gitaarles maakt John ook lesboekjes geschikt voor de iPad. Deze multimediaboekjes kunnen beginnende gitaristen gebruiken als lesmateriaal. Deze boekjes zijn te vinden in de iTunes-store onder de naam John Felix. Meer informatie over gitaarlessen bel dan naar 0624 698 998 of mail naar jvg@tiscali.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant