Afbeelding

Column: ZAK

Columns 78 keer gelezen

Wie verdwijnt in de zak van Piet? Ga ik leuk doen? Geen zin in. Dat u het weet! Mij bekruipt het gevoel van grote ergernis. Verontwaardiging. Geen parallel met humor.

Ronald Lamping

De woede stroomt als kolkende lava door mijn lijf. Zo`n rapport over woningcorporaties. De zichzelf verrijkende bestuurders, die een Maserati als dienstauto (..) hadden en zich te goed deden aan luxe uitspattingen. Ten koste van sociale woningbouw en lage inkomens, waarvoor deze woningen gebouwd moesten worden.

Schaamteloze graaiers van de ergste soort. Gewetenloos uitschot, dat autoritair en asociaal het beleid molesteerde. Geen berouw of empathie voor hen, die een sociale woning behoeven of hen, die hun woning door gebrek aan renovatie zagen veranderen in een krot met ongedierte.

Worden deze coöperatiegangsters vervolgd? Of komen ze weg met een berisping of symbolische teruggave van de door hen gejatte miljoenen? Hoe gaat dat? Grijp je dat asociale witte boorden gajes bij de kladden en pluk je ze helemaal kaal? Gaat niet gebeuren. Dit is Nederland.

Van het te besteden geld aan sociale woningen kocht men een stoomschip, dat met (let op!) 227 miljoen euro verlies werd doorverkocht aan de horeca. Kun je veel huizen van bouwen of opknappen. Commissarissen en toezichthouders faalden jammerlijk. Eigengereid gedrag en opzettelijk wegkijken maken dit een van de grootste schandalen met belastinggeld.

De walgelijke politiek huilt krokodillentranen. Keek de andere kant op. Het heilige boontje Donner wist van de schulden van Vestia, maar lichtte de Kamer niet in. Alle politieke partijen faalden. Gebrek aan betrokkenheid, geen oog voor de realiteit of gemakzucht. Miljarden euro`s voor sociale bouw en onderhoud stroomden weg. Onder de ogen van nu blaffende laffe politici met bergen boter op hun kop.

Wie nog meer in de zak? Politici, met staatssecretaris van Rijn, voorop. Meteen gevolgd door kindje Dekker. Van Rijn, omdat hij een stelsel in werking heeft gesteld, dat nog lang niet klaar is. In dat vacuüm lazeren nu op topsnelheid de hulpbehoevende ouderen, de ouders van een kind met beperkingen en alle anderen, die tot nu toe konden rekenen op een Overheid die wèl zorg droeg voor hen die dat uit nood vroegen.

Bezuinigen op zorg moet. Klopt! De manier, waarop deze regering (en de beide Kamers) hier mee omgaan, getuigt van keihard saneren waar empathie en begrip worden gevraagd. Van Rijn braakt onzin uit met kreten als burenhulp, zorg van kinderen voor hun ouders en “kijken wat mogelijk is”. Waardeloze prietpraat. Alsof iedere zieke of hulpbehoevende oudere een batterij aan hulp heeft klaarstaan.

Sander Dekker ook in de zak. Deze corpsbal kan beter achter de bar bij een Blaricumse hockey vereniging staan. (“Pilsje, gozer?”) Commissie Dijsselbloem pleitte voor participatie in het onderwijs. Meer vrijheid voor scholen. Van die participatie heeft Dekker nooit gehoord. Hij blijft de scholen bestoken met plannen. De doldwaze jaren van Sander. Ondertussen blijft hij guitig om zich heen kijken als achterlijke Dappere Dodo in een voor hem vreemde maatschappij.

Ik erger me enorm aan de konten draaiende politici. Neem bij ons zo`n D’66 vrouwtje Philippine Hohage. Pas gekozen. Ontdekt nu plots, dat de gedachten van de partij niet meer de hare zijn. Zijn die ideeën dan zo veranderd in een paar maanden tijd? Kom op! Ze kreeg veel voorkeursstemmen, die nu verloren gaan bij D`66. Ongeloofwaardig en een schop onder de gordel van kiezers. Hohage moet dan ook wel een afkorting zijn. Waarvan? Ho-ha-ge!

Hoog-har-tige!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant