Afbeelding

Column: STICKER

Columns 85 keer gelezen

Bij onze voordeur hangt een sticker. Goed zichtbaar. Duidelijke tekst. De boodschap van de familie Lamping is bindend: ‘Ja, collectes geen bezwaar’, ‘Nee, geen verkopers of geloofsovertuigers’.

Ronald Lamping

Het helpt. Worden niet gestoord door types met snelle verkooppraatjes. Geen zin in, dus vette doei. Geloofsovertuigers zijn van goede wil, maar toch niet welkom. Als ik ze nodig heb, vind ik ze wel. Geloof ik.

Deze sticker voldoet nu minder. Hoezo? Ik zie het journaal en kijk minachtend naar de beelden. Ik zie Samson. Tot voor kort Diederik, voor vrienden. Maar ja, die heeft hij dus niet meer.

Hij gaat met zijn PvdA lotgenoten langs de deur, omdat er in wat onduidelijke gehuchten een verkiezing blijkt te zijn. Daar staan ze dan op een kil en vochtig plein. Met de onvermijdelijke rozen in de hand. Zielig en lichtjaren achterhaald. Mensen ompraten met een roos en vluchtig inhoudsloos praatje (“Zal mijn best doen”, “Begrijp uw klacht” en “Neem dit mee”). Onbenullige bloemenactie met een baard van 2 meter 75 breed, 5 meter lang en een diepgang van 1 millimeter.

Ik wil zo`n type niet aan de deur. Wil helemaal nooit een politicus aan de deur. Niet met een roos, niet met zo`n flyer en ook niet met andere ludieke nonsens. Opzouten, ga je familie vervelen. Mijn vraag luidt dan ook: Zijn daar geen stickers voor? (‘Niet bellen! Geen stem!’).

Zou graag die sticker plakken. Of, ‘SP, weg ermee!’ ‘Partijprogram in kliko achter u’ of ‘Nee, geen VVD lachebekjes’, zoiets. Voor Marianne Thieme de sticker: ‘Wij vreten kilo`s vlees!’ Die stapt meteen in haar elektrische auto en scheurt met 200 km per uur de straat uit om bij Den Helder hyperventilerend te remmen voordat ze het Marsdiep in duikt.

Wordt nog vol op de deurpost. Wil ook geen Bert van Leeuwen op de stoep. Als ik herrie in de familie heb, wil ik hem zeker niet voor de deur zien. Wegwezen met dat zoete EO suikerspin lachje. Ga maar ergens anders de boel aan elkaar lijmen. Voor hem de sticker: ‘Evangelisch Familiediner? Néééééé!’

De lijst wordt lang. Meester Frank Visser, moven. Niet aanbellen met dat parmantige loopje. Tussen twee haakjes, als u wilt horen hoe dom de doorsnee van ons volk is, moet u naar de ‘juryleden’ in de studio luisteren. Dat is bij elkaar opgeteld en naar boven afgerond, 2 ons aan effectief werkende hersens. Ik ben in een optimistische bui.

Voor Frank Visser de sticker: ‘Onze eis, geen meester Visser!’ Chantal Janzen hoeft ook niet aan te bellen. Heb een bloedhekel aan musicals en als ze wil blijven slapen, zoekt ze maar een Van der Valk hotel. Voor haar op de deur: ‘Wij geloven niet in jou!’

Ik klus nooit, dus hoeft John Williams niet te bellen. Martijn Krabbe belt aan met iets van interieurherfstdepressies. (..) Gezien de levensloop van die gozer is depressief op z`n plaats. Niet bellen bij ons. Ik heb veel zaken gebeld, niemand kon me helpen aan de sticker: ‘Martijnkrabbeopzouteninalle4seizoenenensnelgraag’-sticker. Jammer.

Dat wordt passen en meten bij onze voordeur. Dan heb ik het nog niet eens gehad over Robert ten Brink. Een soort Klussenier, die gebroken harten repareert of iets dergelijks. Die belt ook gewoon aan. Zal je gebeuren, dat die bejaarde Amor voor je deur staat te hijgen. Mijn huwelijk, gered door Robert ten Brink! Ga nog liever op stap met Heleen van Royen. Dat wil bij mij heel wat zeggen.

Ik houd het bij onze sticker. Hoewel, die ouwe moet ook niet bellen. Past net op deurpost:

Oh, lieve Sint Nicolaas,
Kom vooral niet bij mij.
en rijd graag stilletjes
ons huisje voorbij!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant