Theo Grevers.
Theo Grevers.

Goed en helder studieadvies

Ondernemer in Beeld 217 keer gelezen

Voorburg - Al meer dan 20 jaar helpt Theo Grevers jongeren bij het maken van hun studie- en beroepskeuze. Hij gebruikt hierbij verschillende testprogramma’s. Theo werkt vanuit zijn woning aan de Koningin Julianalaan in Voorburg. “Omdat studeren steeds duurder wordt en lang studeren vaak resulteert in een grote studieschuld wordt een goede studiekeuze steeds belangrijker”, vertelt Theo.

Wanneer een jongere zich aanmeldt bij Theo vindt er eerst een intakegesprek plaats waarbij de ouders vaak aanwezig zijn. “Ik stel dan een testprogramma op waarin ik altijd de capaciteiten en de beroepsinteresse van de jongere onderzoek. Maar daarbij kijk ik ook naar zijn of haar persoonlijkheid. Zeker als een jongere al een opleiding heeft gedaan die niet is gelukt wil ik achterhalen wat hiervan de oorzaak is.”

De klant krijgt na de tests een uitgebreid op maat gemaakt rapport met daarin concrete studiesuggesties. “Er bestaan zo’n 5000 verschillende opleidingen. Jongeren lopen hierin vast. Zij hebben geen idee hoe zij hieruit een keuze moeten maken.” Theo legt naar aanleiding van zijn onderzoek vier à vijf studies voor aan de klant. “Hiermee vertrekken ze dan naar huis. Zij gaan zelf open dagen bezoeken en komen daarna weer bij mij terug. Ik vraag ze dan elke studie-optie met plussen en minnen te beargumenteren.” Is de student er op dat moment nog niet uit, dan blijft Theo hem of haar begeleiden. “Ik bied nazorg van een jaar. Ze mogen dan net zo vaak terug komen als ze willen.”

Theo vindt het heel belangrijk dat zijn klant uiteindelijk zelf de keuze maakt. “Wat ze kiezen is eigenlijk niet eens belangrijk. Als ze zelf maar een goed onderbouwde keuze maken. Dan staan ze achter hun keuze en zijn ze veel gemotiveerder om het tot een succes te maken.”

Theo heeft de Academie Mens-Arbeid gevolgd wat hem maakt tot een gediplomeerd studiekeuzeadviseur. Hij heeft verschillende testen zelf ontwikkeld die ook op meerdere middelbare scholen worden gebruikt. Theo weet dat schooldecanen en mentoren er alles aan doen om de scholier te begeleiden bij hun studiekeuze. “Naast mijn specifieke opleiding en werkervaring heb ik ook gewoon meer tijd voor de klant. Ik zie dat jongeren aan de hand van mijn onderzoek beter gemotiveerd met hun studiekeuze aan de slag gaan en dat ook de motivatie voor het schoolwerk vaak toeneemt.”

De druk dat jongeren in een keer de goede keuze moeten maken is de laatste jaren alleen maar toegenomen. “Daarbij komt ook nog dat jongeren zich voor 1 mei moeten inschrijven voor een studie. Ze kunnen zich dus niet pas na hun examen gaan oriënteren. Ik raad jongeren daarom aan zich tijdig op hun werk- en studiekeuze te richten en als ze er niet uitkomen, dan zijn ze bij mij aan het juiste adres voor een goed en helder advies.”

Meer informatie op http://tgrevers.home.xs4all.nl. Direct een afspraak maken? Bel dan
070 3877826 of mail naar tgrevers@xs4all.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant