Vrijwilligers helpen padden over te steken zonder dat deze worden overreden (archieffoto).
Vrijwilligers helpen padden over te steken zonder dat deze worden overreden (archieffoto).

‘Klaarovers’ gezocht voor padden

Actueel 104 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De Haagse Dierenbescherming is dringend op zoek naar uitbreiding van de werkgroep paddentrek. Ieder voorjaar, vanaf eind februari helpen vrijwillige ‘klaarovers’ duizenden amfibieën de verkeerswegen oversteken. In Leidschendam-Voorburg gebeurt dit op de Appelgaarde, de Kastelenring en in Park Leeuwenbergh.

De padden trekken in de periode tussen half februari en begin april van de plek waar ze overwinteren naar een plaats met water waar ze kunnen paren. Het ontwaken uit de winterslaap gebeurt als de gemiddelde temperatuur over een etmaal acht tot tien graden Celsius is en dat ongeveer drie dagen lang zo blijft. Soms stokt de paddentrek als de weersomstandigheden ongunstig zijn.

De Haagse Dierenbescherming zorgt al ruim tien jaar dat vele duizenden padden – maar ook kikkers en salamanders – na de winterslaap veilig hun paargebieden bereiken. In 2014 hebben 230 vrijwilligers 6461 padden, 930 kikkers en 880 salamanders veilig naar de overkant van de weg geholpen. Omdat vele padden tijdens de voorjaarstrek drukke verkeerswegen moeten oversteken, en zonder hulp duizenden dieren worden overreden, zetten vele vrijwilligers van de werkgroep paddentrek de dieren de weg over.

De Haagse Dierenbescherming zoekt nog vrijwilligers die gedurende zes weken een vaste avond in de week, vanaf zonsondergang (rond 19.00/20.00 uur) tot ongeveer 23:00 uur, willen helpen met het overzetten. Meer informatie en aanmeldformulier op www.haaglanden.dierenbescherming.nl.

FOTO:


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant