Jozef en Maria zoeken onderdak

Actueel 169 keer gelezen

Voorburg - Museum Swaensteyn in Voorburg toont deze dagen een bijzondere schenking. Drie manshoge beelden van de bekende Voorburgse beeldhouwer Albert Termote. De beelden, een Jozef, een Maria met kind en een patroonheilige, zijn afkomstig uit de Heilige Sacramentskerk in Den Haag, die wordt gesloopt.

Omdat de beelden te groot zijn om voorgoed in het museum te tonen, is de directie op zoek naar een openbare ruimte waar de beelden straks voor langere tijd te zien zijn. Het publiek kan meedenken over een juiste bestemming.

De drie beelden van Albert Termote zijn vervaardigd in 1926 en 1927. De prachtige gestileerde zandstenen beelden zijn door de beeldhouwer speciaal voor de kerk in Den Haag gemaakt. De Vlaamse beeldhouwer Termote woonde toen al enige jaren in Voorburg, waar hij de rest van zijn leven bleef.

Albert Termote is vooral bekend om zijn vier levensgrote bronzen ruiterstandbeelden. Maar hij maakte ook kleiner werk; penningen, portretbustes en herdenkingsmonumenten. Museum Swaensteyn heeft een kleine collectie van het werk van Termote.

Museum Swaensteyn is hét huis voor de geschiedenis, kunst en cultuur van Voorburg en Leidschendam. Het museum is gevestigd in het Notarishuis, één van de oudste gebouwen in het historische centrum van Voorburg.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant