Tradities onder vuur

Actueel 151 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De afgelopen jaren liggen steeds vaker tradities onder vuur en elk jaar lijkt daar een traditie bij te komen. Stonden dit jaar de kranten vol met de zwarten pietendiscussie. Een aantal jaar geleden ging het over het ritueel slachten en nu wordt geprobeerd het afsteken van vuurwerk aan banden te leggen. Of dit terecht is of niet, Nederland lijkt steeds minder tolerant te worden. Al lijkt dit laatste vooral te spelen bij een kleine minderheid in onze samenleving en bij onze overheid.

Door Jeroen Zoutendijk

Het afsteken van vuurwerk ligt sinds 2012 onder een vergrootglas. Afgelopen jaarwisseling eindigden er 700 mensen op de eerste hulp en was er 1 dodelijk ongeluk. Daarnaast is vuurwerk slecht voor het milieu en zorgt het voor overlast. Maar is dat een reden om het afsteken van vuurwerk aan banden te leggen?

In Nederland heeft ongeveer 1 op de 7 inwoners een hond. Ook honden veroorzaken overlast en belasten het milieu. Het houden van een hond komt overeen met het 10.000 km rijden in een SUV (Time to Eat the Dog, 2009).

Daarnaast eindigen er per jaar gemiddeld 50.000 mensen door bijtincidenten bij de eerste hulp of huisarts, waarvan 230 met een ziekenhuisopname als gevolg. Per jaar is er 1,2 keer een bijtincident met dodelijke afloop. Wordt het houden van honden nu ook ter discussie gesteld?

Vreugdevuren
Ook in onze gemeente liggen tradities onder vuur. Dit jaar telt gemeente Leidschendam-Voorburg twee plekken waar vreugdevuren zijn toegestaan. Vorig jaar waren dit er nog 4. Of deze twee plekken er volgend jaar ook nog zijn is nog maar de vraag, omdat de voorwaarden waaronder deze vuren worden toegestaan, onder druk van een minderheid van de buurtbewoners en het college van B&W, steeds strenger worden.

Koestert u de tradities in Nederland en uit uw buurt? Kom dan eens deze jaarwisseling kijken op een van de twee locaties van de vreugdevuren. Dit is in Voorburg het veld achter wijkcentrum Agora aan de Fonteijnenburghlaan en bij het Dorpshuis in Stompwijk. U bent welkom.

Door uw kerstboom mee te nemen, steunt u niet alleen deze traditie maar geeft u meteen een signaal dat het merendeel van de Nederlandse bevolking tradities en tolerantie een belangrijke hoeksteen van deze samenleving vindt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant