Burgemeester Hans van der Sluijs:
Burgemeester Hans van der Sluijs: "We moeten in gesprek met elkaar."

Nieuw jaar in het teken van 'Samen'

Actueel 241 keer gelezen

Tijdens de traditionele nieuwjaarstoespraak van burgemeester Hans van der Sluijs in een overvol raadhuis in Leidschendam, staat de burgemeester stil bij een aantal indrukwekkende gebeurtenissen het afgelopen jaar. Zoals het noodlottige steekincident op het Corbulo College waarbij de 15-jarige Wesley Hoek overleed en het neerhalen van de MH17 waarbij de Voorburgse familie Engels hun dochter Lisanne verloor.

Maar ook de verkiezingen van 19 maart die een politieke verschuiving opleverde kwam aan de orde. "Het oude college ging, het nieuwe kwam en was tot 2 december goed op weg. Het project Duivenvoorde corridor bleek na de zomer een onverwacht groot tekort op te leveren. Wethouder Heleen Mijdam trok haar conclusies uit een gebrek aan vertrouwen in de gemeenteraad en vertrok."

Kijkend naar 2015 stond de nieuwjaarstoespraak dit jaar in het teken van 'samen'. Samenwerking met andere gemeenten als het gaat om de overheveling van zorgtaken en samenwerking binnen de per 1 januari gestarte Metropoolregio als het gaat om de regionale economie en openbaar vervoer. Maar zeker ook de noodzakelijke samenwerking als het gaat om de veranderingen binnen de overheid waarbij gemeenten steeds meer toegroeien naar regiegemeente. "Een moderne overheid denkt na over de toekomst van de samenleving en zoekt overleg daarover met haar burgers. De uitvoering komt tot stand door samenwerking met en tussen verschillende organisaties, die daar vanuit hun eigen verantwoordelijkheid en taakbenadering op inspelen. Dat is eigenlijk de essentie van regie en in 2018 moet Leidschendam-Voorburg een regiegemeente zijn."

Veranderingen
Op gemeentelijk niveau is 1 januari de start van veel veranderingen. Dat is het moment waarop de zorgtaken overgaan van het rijk op de gemeente. De gemeente heeft alle voorbereidingen afgerond. Nu is het tijd voor de uitvoering. "Met een verandering van deze omvang is het bijna onvermijdelijk dat er ook dingen mis zullen gaan. Daar zullen oplossingen voor gevonden worden. Wij staan nu voor de continuïteit. Onze burgers moeten er op kunnen rekenen, dat wij deze taken op een behoorlijke wijze uitvoeren en dat problemen en misverstanden opgelost worden, zonder ons te verschuilen in de bureaucratie." De burgemeester geeft daarbij aan dat niet vergeten moet worden dat er bij het overdragen van de taken stevig bezuinigd is. "Onvermijdelijk zullen heel veel voorzieningen wat versoberd moeten worden, maar de gemeenten staan voor het bieden van zorg aan diegenen, die dat echt nodig hebben."

Complexe vraagstukken
Bij twee onderwerpen roept Van der Sluijs de hulp in van de inwoners van Leidschendam-Voorburg: de verwaarlozing en mishandeling van kinderen en de radicalisering en het Jihadisme wat ook in Leidschendam-Voorburg tot gevoelens van angst en onmacht leidt. "Dit zijn complexe samenlevingsvraagstukken en een verantwoordelijkheid van de totale samenleving en niet alleen van de overheid. We moeten dus in gesprek met elkaar. Als wij de handen ineen slaan en discussie voeren met respect voor elkaar, dan kunnen wij van het zojuist begonnen jaar 2015 een succes maken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant