De gemeenteraad bijeen (foto: Michel Groen).
De gemeenteraad bijeen (foto: Michel Groen).

Raadsflits januari

Actueel 96 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - In deze raadsflits leest u de standpunten van de verschillende fracties naar aanleiding van de raadsvergaderingen van 20 januari 2015. Wilt u meer weten van wat er in de raad is besproken. Bekijk dan de uitzending op www.lv.nl/uitzending. Hier vindt u de digitale verslagen in geluid en beeld van de raadsvergadering.

GBLV

Kunstgrasveld voor RKAVV en SEV komt er
De fractie van GBLV is blij dat wethouder Rozenberg, op het verzoek van de raad, snel actie heeft ondernomen voor de aanleg van een kunstgrasveld op sportpark Kastelenring. In de raadsvergadering van 16 september 2014 hebben alle fracties, op initiatief van GBLV, een motie gesteund om hiervoor geld beschikbaar te stellen. 20 januari jl. hebben alle fracties vervolgens ingestemd met de aanleg.  In de zomer van 2015 kan het nieuwe veld dus worden aangelegd. Een lang gekoesterde wens van beide voetbalverenigingen gaat binnenkort in vervulling.

In de raad is ook een voorstel goedgekeurd hoe er verder omgegaan wordt met de ontwikkeling van de Duivenvoordecorridor. GBLV wil dat de tekorten op dit project teruggebracht worden en dat er geen 250 woningen gebouwd worden in het topsegment van de woningmarkt, maar woningen die beter passen bij de huidige vraag. Er wordt snel gestart met het ophalen en verwerken van ideeën voor het gebied en daarna wordt een plan uitgewerkt.

www.gblv.nl

Facebook: /gemeentebelangenlv

Twitter: @GBLdamVburg  

info@gblv.nl

VVD

Extra oeververbinding voor een robuust wegennetwerk
Deze raadsvergadering stond de visie op de herontwikkeling van de wijk Klein Plaspoelpolder centraal. Deze wijk ligt nu nog verscholen achter grote kantoorkolossen en tussen industrie als een betoncentrale en het afvalbrengstation. De ligging van de wijk aan de Vliet, tegen Leidschendam Centrum aan en in het historische lint maakt dat er volop potentie in zit.

Het grootste vraagstuk uit de visie is de extra oeververbinding over de Vliet. Met de recente incidenten op ons wegennetwerk en de dagelijkse files voor de Sluisbrug en de Wijkerbrug is het voor ons duidelijk: de komst van deze verbinding is van groot belang voor onze gemeente.

Goede bereikbaarheid is ook voor onze lokale economie van het grootste belang. Niet voor niets sprak het MKB Leidschendam-Voorburg in tijdens de commissievergadering, om ook het economische belang van deze extra verbinding te onderstrepen.

De bal ligt nu bij het college om voortvarend het onderzoek naar de inpassing van deze verbinding op te starten.

Heeft u vragen of opmerkingen over dit onderwerp, of over hele andere onderwerpen? Neem gerust contact met ons op!

Website: www.vvd-lv.nl

Twitter @VVDLdamVburg

www.facebook.com/vvdleidschendamvoorburg

D66

Nieuw Klein Plaspoelpolder? Groen, duurzaam, bereikbaar!
Met de vaststelling van de gebiedsvisie voor de Klein Plaspoelpolder is de eerste stap gezet voor de herontwikkeling van dit gebied aan de Vliet. Dit nu rommelige gebied, met veel leegstaande kantoren, wordt de komende jaren getransformeerd tot een aantrekkelijk, groen woon- en recreatiemilieu.

D66 is blij dat de visie is vastgesteld en dat er nu gestart kan worden met de daadwerkelijke toekomstige inrichting van deze toplocatie aan de Vliet. Wat D66 betreft is daar in veel aandacht voor groen, voor doorlopende fiets- en wandelroutes langs het water en voor aantrekkelijk en duurzaam wonen. Ook hier pleit D66 voor energiezuinige woningbouw – dé manier om een onderscheidende en toekomstgerichte woonwijk te realiseren.

Een goede bereikbaarheid van de nieuw te ontwikkelen wijk is essentieel, voor de wijk zelf, en voor de gemeente als geheel. Daarom is D66 sterk voorstander van het toegezegde onderzoek naar een nieuwe brug over de Vliet, de derde oeververbinding. Deze nieuwe brug zal niet alleen betekenis hebben voor Klein Plaspoelpolder, maar voor de hele gemeente: voor de verkeersveiligheid op de Rembrandtlaan, voor de verkeersoverlast bij de Sluisjes. Een gemeentebrede studie naar bereikbaarheids-, leefbaarheids- en verkeersveiligheidseffecten is voor D66 dus absoluut noodzakelijk.

Contact met D66?
www.leidschendamvoorburg.d66.nl
fractie@d66leidschendam-voorburg.nl

CDA

Terrassen
Het afgelopen jaar heeft in onze gemeente een proef plaatsgevonden met het verruimen van de openingstijden van terrassen bij de horeca van 23.00 naar 24.00 uur. Ondermeer door inbreng van inwoners is in het raadsvoorstel duidelijk een onderscheid gemaakt tussen terrassen aan de openbare weg en terrassen achter horecagelegenheden i.v.m. de overlast die omwonenden ervaren. Het CDA is blij met deze aanpassing.

Het voorstel is op 20 januari vastgesteld door de gemeenteraad.

Communicatie
Uit signalen van onze inwoners is wel gebleken dat gedurende de proefperiode de communicatie van de gemeente naar direct omwonenden van horecagelegenheden met een terras niet optimaal is geweest. Het CDA heeft daarom aangedrongen om alle direct omwonenden schriftelijk te informeren over de verruiming van de openstelling en de voorgenomen evaluatie over een jaar. Met daarin ook duidelijkheid over hoe en waar men klachten kan melden. De website van de gemeente is daarover niet duidelijk. Dus bellen omwonenden soms de politie, het nummer 14070 of de milieuklachtenlijn 0251 263406. Het college blijft echter bij haar standpunt dat het publiceren van de terrassenopenstelling in de gemeenterubriek in het Krantje en via de website van de gemeente voldoende is.

Het CDA zal dit jaar de effecten van de nieuwe openingstijden nauwlettend volgen.

www.cda-leidschendamvoorburg.nl

www.facebook.com/cdalv

www.twitter.com/CDALdamVburg

PvdA

Terrassen voortaan uur langer open!
Het initiatiefvoorstel van de PvdA en de VVD is erdoor! Binnenkort mogen terrassen  tot 24.00 uur open zijn. De PvdA en de VVD hebben zich hiervoor hard gemaakt, omdat gezellige terrassen onze gemeente levendiger maken en de locale economie steunen. Met het nieuw ingerichte Sluisgebied in Leidschendam en het gebied rond de Herenstraat in Voorburg hebben we aantrekkelijke horeca-gebieden. En daar komen  op mooie zomeravonden veel mensen naar toe. De ondernemers wilden daarom graag de terrassen een uur langer open houden.

Met dit initiatiefvoorstel is het gelukt. De Gemeenteraad heeft dit in de Raad van 20 januari met ruime meerderheid goedgekeurd. Binnenkort gaat de nieuwe regelgeving al in. Natuurlijk verwachten we wel van de horeca-ondernemers dat zij ervoor zorgen dat  dit voor omwonenden  niet tot meer overlast leidt.  Overlastklachten zullen worden meegenomen in de evaluatie volgend jaar.

Ook heeft de Gemeenteraad ingestemd met de Ontwikkelvisie Klein Plaspoelpolder. Daarin wordt onderzoek gedaan naar de wenselijkheid van een 3e oeververbinding. De PvdA heeft aandacht gevraagd voor luchtkwaliteitseffecten en verkeersveiligheid  in de omliggende wijken. Want een oeververbinding mag niet betekenen dat de omliggende wijken met de verkeerslast wordt opgezadeld. Het college heeft toegezegd deze effecten mee te nemen in het Verkenningsonderzoek.

Benieuwd zijn we naar uw mening of reactie! (mjha.van.giezen@leidschendam-voorburg.nl).

GroenLinks

GroenLinks zoekt altijd de dialoog
Ook GroenLinks is erg aangegrepen door de gebeurtenissen in Parijs en Verviers. Terroristen die denken met geweld hun zin door te drijven zijn verdwaalde geesten die in een rare wereld leven. Het gaat in een gezonde samenleving juist om overeenkomsten te vinden en gezamenlijke oplossingen. Natuurlijk krijgt niet iedereen wat hij wil. Maar dat is geen reden om geweld te gaan gebruiken.

Op dit moment voert GroenLinks gesprekken met Gemeentebelangen, D66 en de PvdA om tot een nieuw college te komen in onze gemeente. We doen allemaal ons best om tot elkaar te komen, ondanks verschillen van inzicht over hoe de samenleving eruit moet komen te zien. Het gaat om dat gesprek en om de oprechte poging om er samen uit te komen.

GroenLinks zal altijd de dialoog opzoeken en in gesprek blijven met anderen. We hoeven het niet altijd eens te zijn, maar er is nog altijd meer dat ons verbindt, dan dat ons uit elkaar drijft.

@GroenLinks_LV

groenlinksleidschendamvoorburg.nl

ChristenUnie-SGP

Oproep tot actie
Op de eerste vergadering van het nieuwe jaar stond slechts één punt op de raadsagenda:  het vaststellen van een ontwikkelvisie Klein Plaspoelpolder. Tijdens de eerdere behandeling in de commissie was al duidelijk geworden dat het voorstel kon rekenen op steun in de raad. Een punt van aandacht was nog de extra oeververbinding. Samen met de Partij van de Arbeid werd een amendement ingediend waarin als uitgangspunt bij de verkenning van de mogelijkheden daarvoor werd genoemd dat rekening zou worden gehouden met de gevolgen voor de leefbaarheid in onze gemeente en de verkeersveiligheid in omliggende wijken. Het verbaasde enigszins dat de andere partijen dit niet steunden. De burgemeester, als tijdelijk portefeuillehouder, deed echter de toezegging dat deze effecten zullen worden onderzocht, zodat de raad in een later stadium hiermee rekening kan houden.  Dat de burgemeester optrad als portefeuillehouder is een gevolg van het feit dat er nog geen nieuw college is gevormd. Het belang van Leidschendam-Voorburg is ermee gediend dat de partijen die daarover nu met elkaar in gesprek zijn, vaart maken met die onderhandelingen.  Een korte raadsagenda is voor een keer best prettig, maar tekent ook de impasse in de besluitvorming. ChristenUnie-SGP verwacht daarom actie van de betreffende collega's.

www.leidschendam-voorburg.christenunie.nl

Fractie Hohage

Teleurstelling
Fractie Hohage is voorstander van de herontwikkeling van de Kleine Plaspoelpolder,  omdat er hier veel moet gebeuren. Om de wijk leefbaarder te maken is een combinatie van woningen en kleinschalige kantoren met veel groen hier zeer gewenst.

De beoogde oeververbinding mag geen sluiproute worden van het verkeer vanaf de A4 naar Voorschoten.

Teleurstellend vindt de fractie Hohage de beantwoording van haar vragen door het college over de kwaliteit en afspraken met jeugdzorgverleners. Het antwoord van het college is: het college ziet dit niet als een prioriteit. Dit gaat voor fractie Hohage niet op. Met slechte afspraken en problemen met kwaliteitscertificering van jeugdzorgverleners lijkt het erop dat we hier te maken hebben met een openeinde-regeling. Door bijvoorbeeld schadeloosstellingen aan cliënten kan de gemeente miljoenen verspelen. Volgens de Wet op de Jeugdzorg is het college namelijk als laatste verantwoordelijk voor de jeugdzorg.

Het college heeft de inkoop van de jeugdzorg laten regelen door een inkoopbureau. Het inkopen van kantoormateriaal is niet hetzelfde als inkopen van jeugdzorg.

Nu in andere delen van Nederland blijkt dat er weldegelijk problemen zijn met contracten en kwaliteitseisen van jeugdzorgverleners, maakt fractie Hohage zich hierover grote zorgen.

Heeft u aanvullingen en/of opmerkingen: p.hohage@leidschendam-voorburg.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant