Afbeelding

NET NIET

Columns 60 keer gelezen

Tarik Z. legt calamiteitenzender plat. Keurige jongen in een C&A-tje. Tarik spreekt met twee woorden. Of de bewaker bij hem wilde blijven. Voelde fijner. Als de bewaker had gezegd een krop sla te moeten kopen voor zijn vrouw, dan had Tarik zeker zijn beurs gepakt en hem gewezen op de bonus aanbieding van Appie.

Net niet. Tarik. Wijsheid achteraf. Geen bivakmuts, baard of kapmes. Tarik had een Bart Smitje. (Sinterklaas?) Ik krijg de krijsende agenten niet uit mijn hoofd. Een brullende eenheid tegenover het type tapijtverkoper met waterpistool.

Dode man in tram, die door rijdt. Kaartcontrole. Controleur, die vraagt om geldig kaartje. Geen antwoord. Nogmaals. Niets. Ik hoor de controleur zeggen: "U kunt zich van de domme houden, daar trap ik om de dooie dood niet in!" Om driftig te sneren: "Hier heb ik een broertje dood aan!" Het is de enige passagier, die halverwege al op zijn eindpunt was.

Net niet! Shell. Eigenlijk, helemaal niet. Shell topman vindt de dood van medewerkers met de MH17 een triest dieptepunt. Je zou zo`n vent verzuipen in zijn eigen olievat. Al jaren haalt Shell olie uit de Nigerdelta. Miljarden zijn er verdiend. De grond en viswateren zijn vervuild en de bevolking sterft van armoede en aan ziektes. De man heeft geen geweten, maar een kop vol ruwe olie.

De Grieken zijn weer wel lekker bezig. Grappig. Tientallen jaren geleefd als Plato op de Olympus. Zelfs afwassen bleek te veel. Borden smeten ze kapot. Toch wat lenen. Zo`n 245 miljard euro. Maling. Ze willen niets meer betalen en zeggen een bloedhekel te hebben aan Europa. Staphorst ambtenaartje Dijsselbloem versus een proleterige zon gebrande macho. Ook, net niet!

In Limburg vond seks plaats met zestien jarige puber. Zeker, net niet! De pooier bleek zo`n gehaaide lover boy. Tachtig viespeuken roerden in de suikerpot. Het wicht moest zo vaak, dat ze niet eens tijd had om de kliko te legen. Politie vond condooms met na smeulend bewijs. DNA maakt de smeerlappen knap nerveus.

Ik bid, dat ze allen politie aan de deur krijgen. Dat hun vrouw opent. Humor! Want, wat zegt zo`n diender? Hoe breng je de boodschap zonder, dat de eega de keukenmachine pakt en het pretpakket van haar man in de kom gooit om het te hakken, te snijden, te raspen en de restanten te pureren? Kiest de agent voor een man bijt hond opening: "Heeft u al gegeten?"

Pipo Sander Dekker zet de rekentoets gewoon door. Vrijwel alle deskundigen en leerkrachten keuren het onding af. Pipo luistert niet, sapperdeflap. Dit is politiek, let op! De overheid wil allochtonen aan een baan helpen. Diploma halen, dus. Deze reken (!) toets is zo taal (!) gericht, dat ook de goede rekenaars struikelen over de taal. Geen diploma met alle gevolgen van dien.

Ik gaf honderden allochtone leerlingen les, die vaak zeer goed rekenden, maar moeite hadden met de taal. Deze Pipo reken test zegt dus te weinig over de rekeninzichten van het kind, slechts een indicatie over hun (aanvankelijk) te kort aan taalkennis. Dramatisch en Dekker komt er zeker ooit met een smoes op terug. Zeker?

Reken maar!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant