Afbeelding

KWEKEN

Columns 92 keer gelezen

Heel Holland kweekt. Behalve ik. Ik kweek niets. Ben geen boer. Koop mijn eten. Niks gewroet in de grond. Niets voor mij. Als ik groene vingers zou hebben, is dat een voortwoekerende virus en zit ik snel bij de huisarts voor XL antibiotica 2.0!

Kweken is het modewoord. Heb er niets mee. Kweekschool deed me vroeger al hyperventileren. Nee, dan nu! Kweken neemt vormen aan, die niet onbesproken kunnen blijven. Zo zijn knappe doctoren bezig met een gekweekte vagina.

Geen vuil spuiterij, maar er ontwaken wel duiveltjes in mijn brein. Een gekweekte vagina. Hoe stel ik me dat voor? Geen idee. Amerikaanse en Mexicaanse wetenschappers hebben met succes een vagina geïmplanteerd, die was gekweekt in een lab.

Ik stel me dan zo`n dokter voor op een verjaardag. Wat hij antwoordt op de vraag: "Wat doet u eigenlijk?" Ik zie hem wikken en wegen, de keel schrapen. Hij kijkt de vraagsteller met tegenzin aan en kiest voor eerlijkheid: "Ik kweek vagina`s".

Geen komkommers, geen tomaten of aubergines. Hij kweekt vagina`s. Knap, dat wel. Je hebt er ook geen bus vol Polen voor nodig om ze te plukken. Fijn voor de dames, die het aangaan. De wetenschap schrijdt voort. Niet te stoppen. De vraag luidt echter, of er grenzen zijn?

Zo las ik over een getransplanteerde penis. Wat moeten we daar nu mee? Hoewel het om menselijk leed gaat, blijft het moeilijk om daar niet een tikkie jolig over te doen ("na zijn dood ging hij vreemd bij het leven"). Er was een onderzoek in North Carolina, waar ze de gekweekte penis verwachten. Er was al een experiment.

Twaalf konijnen (olifanten werden te duur door de lengte) kregen een biotechnisch gekweekte penis en mochten daar naar hartenlust mee paren. In acht gevallen vond een ejaculatie plaats. Bemoedigend.

Nu gaan ze dit testen met een (eigen) cel van mannen. De artsen zijn niet te enthousiast. Zo laten ze toepasselijk weten: "We weten veel, maar er zit nog voldoende rek in!"

Buiten dat gekweek is er meer. Die getransplanteerde penis, dus. Wat denken we daar van? Zou ik dat willen? Als gever en als ontvanger. Ik heb een donorcodicil.

Wat, als me iets overkomt? Rats, het mes er in! En vervolgens hang ik levenslang bij het type Dries Roelvink. Misschien moet ik een ballotagelijst bij mijn codicil voegen.

Er is maar weinig, dat wetenschappers niet zelf kunnen fabriceren. Fijn, als het je aan gaat. Ben alleen bang, dat het weer een prooi wordt van de commercie. Geld laat nu eenmaal alle ethische remmen varen. Ik weet niet of u er na uw avondeten op zit te wachten. Bij de Ster: "Penis transplantatie! Dermatologisch getest. Twee halen, één betalen. Op=Op!"

Ik weet het niet, hoor. Schiet de wetenschap te veel door of is het verbazingwekkend knap en nuttig? Het blijft een vraag met voor –en tegenstanders. Een penis kweken. Voor de mannen met erectiestoornissen wel weer hoop. Want het woordenboek laat weten, wat kweken precies betekent:

Levende dingen laten groeien!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant