Afbeelding

Nieuwe scanbus spoort wanbetalers nog sneller op

Regio 53 keer gelezen

Regio - De gemeentelijke belastingdienst heeft een nieuwe scanbus in gebruik genomen, die nog sneller Hagenaars opspoort die hun belasting niet hebben betaald. Dat gebeurt aan de hand van het kenteken van hun auto. Volgens wethouder Tom de Bruijn (Financiën), verantwoordelijk voor de gemeentelijke belastingdienst, is de scanbus een goed wapen in de strijd tegen wanbetalers.

"Den Haag houdt de woonlasten bewust laag, we zitten in de top 3 van de steden met de laagste ozb, afvalstoffen- en rioolheffing. Maar dat kan alleen zo blijven als ieder zijn deel betaalt. Daarom doen we veel om wanbetalers op te sporen. Bovendien gaat er van de scanbus een preventieve werking uit: mensen weten dat je niet ongestraft je belastingrekeningen kan weggooien."

Den Haag werkt sinds 2010 met een scanbus. De nieuwe bus is uitgerust met moderne apparatuur, die al rijdend nummerborden registreert en 'aanslaat' als er een kenteken wordt gescand waarvan de eigenaar geen belasting heeft betaald. Het gaat dan bijvoorbeeld om parkeerboetes, maar ook om ozb en de afvalheffing. Als de eigenaar van de gescande auto in de buurt is, krijgt hij de kans de achterstallige belastingen alsnog direct te voldoen. Is de eigenaar onvindbaar of wil hij niet betalen dan wordt een wielklem gezet. Als er dan binnen twee weken nóg niet is betaald, wordt de auto afgevoerd en verkocht.

Kentekens van eigenaren die geen achterstallige betalingen hebben worden ongemoeid gelaten; hiervan worden geen gegevens geregistreerd of bewaard. De scanbus rijdt op alle doordeweekse dagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur door de Haagse straten. De bus wordt ook ingezet bij speciale handhavingsacties. Er zitten ongeveer 5000 kentekens in de speciale database van wanbetalers waarnaar de belastingdienst op zoek is. De kentekens worden gekregen van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant