Ingrid van Geen met links op de achtergrond enkele van haar antieke poppen.
Ingrid van Geen met links op de achtergrond enkele van haar antieke poppen.

Vrijwilliger in het Zonnetje: Ingrid van Geen

Actueel 257 keer gelezen

Voorburg - Het Vrijwilligerspunt Leidschendam-Voorburg zet af en toe een vrijwilliger in het zonnetje. De Vrijwilliger van de Maand ontvangt een feestelijke taart, aangeboden door Brood en Banketbakkerij Klink en Englebert te Voorburg. Bovendien komt de vrijwillig(st)er met een artikeltje in Het Krantje. Iedereen kan zelf iemand voordragen voor de Vrijwilliger van de Maand. Stuur aanmeldingen naar: info@vrijwilligerspunt.nl, of bel 070-3370377. Ingrid van Geen is deze keer de Vrijwilliger in het Zonnetje.

Door Liesbeth van den Ende

Deze keer is de slagroomschnitt van Bakkerij Klink & Englebert, bestemd voor Ingrid van Geen. Aansprekende teksten op de buitenmuur en gezellige plantjes in het portiek: je voelt je meteen welkom. Ik word hartelijk begroet door mevrouw Van Geen, samen met twee enthousiaste hondjes. "Dat ene hondje is van mijn vriendin Erna, daar zorg ik voor als zij moet werken" licht ze toe en daarmee hebben we al haar eerste vrijwilligersactiviteit te pakken. Eenmaal in de woonkamer kun je er niet omheen: Ingrid heeft een bijzondere verzameling (antieke) poppen. Ik krijg meteen een spontane rondleiding door haar huis waar de mooiste poppen en aanverwante spulletjes staan. Ze weet er werkelijk alles van.

Nooit tevergeefs beroep
Waar ze de tijd voor deze bijzondere hobby vandaan haalt is me een raadsel. Ingrid zorgt voor haar- zelfstandig wonende (!)- ouders van 92 en 95 jaar, voor haar 83 jarige oom, gaat op stap met twee oudere dames (boodschappen doen, mee naar het ziekenhuis etc), is penningmeester van de tuinvereniging, past op haar kleinkinderen, wandelt met een mevrouw met het syndroom van Usher en is iedere zondag in het Hospice. Het is duidelijk: niemand doet tevergeefs een beroep op haar. Zelf relativeert ze wat ze allemaal doet en vindt het allemaal heel gewoon: "Toen ik boventallig werd bij het CBS waar ik 21 jaar statistisch medewerker ben geweest, was het voor mij vanzelfsprekend dat ik actief zou blijven. En vrijwilligerswerk geeft me ook heel veel. Je oordeelt minder snel: zo merk je dat de wereld van ouderen vaak heel klein geworden is, daar krijg je steeds meer begrip voor. Daarnaast heb ik veel aan de cursussen die ik bij het Hospice krijg: alles wat ik daar leer pas ik ook toe bij mijn andere activiteiten. Zoals bijvoorbeeld de cursus 'Zorg aan het bed', daar leer je o.a. hoe je, samen met een verpleegkundige, mensen omdraait in bed."

Niet vrijblijvend
Ingrid vertelt met passie over het Hospice waar zij al 8 jaar als vrijwilliger werkt. Met 3 andere vrijwilligers doet zij van alles en nog wat voor de 8 bewoners: helpen bij de verzorging, visite ontvangen, maaltijden verzorgen, voorlezen, bezoek ontvangen of gewoon een luisterend oor zijn. Je doet er alles aan om het voor een bewoner zo prettig mogelijk te maken. Al vertellend geeft ze haar visie op vrijwilligerswerk: "Het vrijwilliger zijn moet in je zitten. Het is niet vrijblijvend en je verbindt je eraan. Mensen rekenen op je. Wat belangrijk is, is dat je iets doet dat bij je past. En ook: je grenzen aangeven. Op die manier krijg je er energie van , in plaats dat het je energie kost. Vrijwilligerswerk doe je echt vrijwillig en dat is bij mantelzorg vaak niet het geval. Daar word je min of meer toe 'gedwongen'." Naast de poppen heeft ze ook nog andere hobby's die tijdig voor de nodige ontspanning zorgen, zoals tuinieren. "Als ik in de tuin bezig ben, verdwijnt alle stress".

Familieleven
De leuke foto's aan de muur van de kinderen en kleinkinderen geven aan dat er ook nog ruimte voor een rijk familieleven is. Met gepaste trots vertelt mevrouw Van Geen wie iedereen is en wat voor gezellige dingen ze met elkaar ondernemen. We kunnen blijven praten over van alles en nog wat, maar...er wachten kleinkinderen op haar. Aan de slag maar weer!

Bent u geïnteresseerd in een vrijwilligersfunctie of heeft u een vacature voor de vacaturebank? Neem dan contact op met het Vrijwilligerspunt of kijk op
www.vrijwilligerspunt.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant