In de Schatkelder, vol met bijzondere whisky's en wijnen, verzorgt Peter regelmatig proeverijen (foto: Inge Koot).
In de Schatkelder, vol met bijzondere whisky's en wijnen, verzorgt Peter regelmatig proeverijen (foto: Inge Koot).

Gall & Gall Verbeek, drankenspeciaalzaak voor whisky en wijnen

Ondernemer in Beeld 993 keer gelezen

Leidschendam - Gall & Gall Verbeek op het Damplein is meer dan een Gall & Gall. "Wij zijn een drankenspeciaalzaak gespecialiseerd in whisky en wijnen", vertelt de gedreven ondernemer Peter Verbeek. "En genieten is voor mij het belangrijkst. Ik verkoop een feestje." In de winkel op de begane grond staat een enorm assortiment whisky's en wijnen maar afdalend naar de kelder wordt pas duidelijk waarom Gall & Gall Verbeek een specialist in whisky is.

Gall & Gall Verbeek is al 18 jaar te vinden in het Damcentrum. Eerst aan de overkant maar sinds 12 jaar in het huidige pand op Damstraat 44. De verpaupering van het Damplein en de bouw van het Nieuwe Damplein heeft hij van A tot Z meegemaakt en overleefd. "Wij hebben maanden een zandplaat voor de deur gehad. Soms konden de klanten niet eens bij de winkel komen." Maar door zijn creativiteit en ondernemersgeest wist Peter zich door deze periode heen te slaan.

Elke dag geniet hij nog van zijn winkel en zijn klanten. "Het voelt voor mij niet als werken. Dit is mijn huiskamer", zegt hij terwijl hij om zich heen kijkt. Peter vindt het ook belangrijk dat zijn klanten genieten van de aankoop die zij bij hem doen. "Over whisky is heel veel te vertellen. Maar ik wil de klant ook laten proeven. Dat kan beneden in de kelder. De Schatkelder van Leidschendam", aldus de trotse ondernemer. "In de winkel is een fantastisch assortiment dranken te vinden maar in de Schatkelder liggen de 'juweeltjes'." Zo staan er ruim 250 soorten whisky`s van de bekende en grote distilleerderijen maar ook van de onafhankelijke bottelaars. Daarnaast vind je er een ruim assortiment rum, cognac, armagnac, calvados en gin. Stuk voor stuk mooie en bijzondere merken van deze dranken.

Een aantal jaar geleden is Peter gepassioneerd geraakt door whisky. Dit resulteerde vijf jaar geleden in de oprichting van de Nederlandse Whiskyvereniging Commitment to Malt. Hij doet dit samen met vijf collega franchiseondernemers. Lid worden van deze whiskyclub kost eenmalig 10 euro en levert vele voordelen op. Zo krijgt een lid 10% korting op alle whisky's en de eigen bottelingen en daarnaast extra korting op de maandelijks geselecteerde malt whisky. Maar ook korting op proeverijen en festivals die regelmatig georganiseerd worden.

Peter probeert zich op allerlei manieren te onderscheiden van een gewone Gall & Gall. Samen met collega ondernemers uit het Damcentrum probeert hij leuke lokale initiatieven te ontwikkelen. Zo heeft hij met banketbakker Frank Wesseling een whisky bonbon ontwikkeld en probeert hij met ijssalon Fanielje whisky ijs te maken. Bij partyboerderij Hijdra organiseert hij grote whisky-evenementen. "Op 21 mei komt de Schotse Ginny Boswell vertellen over haar levenswater. Dat wordt een super whiskyproeverij voor zowel de gevorderde als voor de beginnende whiskydrinker."

Maar ook de whiskyproeverij in de Schatkelder maakt hem tot een bijzondere drankenspecialist. "Het leukst vind ik het als er mensen tussen zitten die whisky nog moeten ontdekken of mensen die zeggen dat zij niet van whisky houden. Dat is voor mij een extra uitdaging om ze de juiste whisky's te laten proeven waardoor zij deze drank gaan waarderen."

Meer informatie over Gall & Gall Verbeek: www.gallengallverbeek.nl of op facebook.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant