Met behulp van spiegels laat Oefentherapeut Jort Akkermans zien wat de gewoontehoudingen zijn en wat daaraan verbeterd kan worden (foto: Inge Koot).
Met behulp van spiegels laat Oefentherapeut Jort Akkermans zien wat de gewoontehoudingen zijn en wat daaraan verbeterd kan worden (foto: Inge Koot).

Oefentherapeut Jort Akkermans leert klachten te herkennen, verhelpen en voorkomen

Ondernemer in Beeld 548 keer gelezen

Voorburg - Het schiet weer eens in je rug. Nekpijn die maar terug blijft komen. Wie herkent deze klachten niet? Zeker mensen die vaak achter de computer zitten zullen hier ervaring mee hebben. Oefentherapeut Jort Akkermans heeft een structurele oplossing voor deze klachten. Door Oefentherapie Cesar leert de cliënt op een juiste manier bewegen bij dagelijks voorkomende werkzaamheden.

"Ik leer mijn cliënt meer de buik- en rugspieren te gebruiken", vertelt Jort in zijn praktijkruimte in het Medisch Centrum Oud Voorburg aan de Raadhuisstraat 49. "De zwaartekracht zorgt ervoor dat het lichaam in elkaar zakt. Hierdoor komt er teveel spanning op de nek en onderrug." Klachten aan spieren en gewrichten ontstaan vaak door een verkeerde houding of door belastende bewegingen, eventueel in combinatie met een lichamelijke aandoening. Jort leert zijn cliënt zelf de klachten te herkennen, verhelpen en te voorkomen.

Werkplek
Jort Akkermans studeerde in 2010 af aan de opleiding Sport en bewegen in Zwolle als bewegingsagoog en in 2014 als Oefentherapeut Cesar aan de Hogeschool Utrecht. Op 1 januari dit jaar nam Jort Akkermans de praktijk voor Oefentherapie Cesar over van Laura Fokkema. Jort heeft in deze praktijk stage gelopen en vervolgens Laura vervangen tijdens haar zwangerschapsverlof. Hij is een allround Oefentherapeut Cesar. Door het volgen van aanvullende opleidingen en nascholing heeft hij zich daarnaast gespecialiseerd in de functionele bewegingsketens van de arm en is hij werkplekadviseur. "Aan de hand van foto's van de werkplek kan ik advies geven over de inrichting van de werkplek. Maar ik kom ook bij de mensen thuis of op het werk."

Houding
Niet alleen met nek-, schouder- en rugklachten kan je bij Jort terecht. Ook voor spanningshoofdpijn, en voor een tennis- of golfarm ben je aan het goede adres bij de Oefentherapeut. Jort begint zijn behandeling met een intakegesprek en een onderzoek.

"Waar komen de klachten vandaan? Wat zijn de dagelijkse bezigheden? Welke beweging en houding veroorzaken pijn? Samen met de cliënt kijk ik dan via spiegels naar de houding en beweging van de cliënt." Jort probeert zijn cliënt bewust te maken van de manier waarop hij of zij beweegt. Op het verbeteren hiervan stemt hij zijn oefeningen af.

"Door middel van oefeningen wordt de cliënt zich bewust van zijn houding en de manier van bewegen en leert de cliënt hierin verbeteringen aan te brengen." In de beginperiode van de therapie moet de cliënt zelf veel thuis oefenen. Zo traint hij zijn houding. "Als de houding uiteindelijk goed is gebruik je je spieren op een goede manier. Het blijft echter wel belangrijk dat je actief blijft met bewegen." Bij sommige chronische aandoeningen zoals artrose en reuma kan Jort helpen om de pijn te verminderen. Ook daarbij is het optimaliseren van de houding belangrijk.

Door de oefeningen leert de cliënt zijn eigen lichaam kennen. Hierdoor ervaart de cliënt hoe de klachten voorkomen kunnen worden. Uiteindelijk is de cliënt steeds beter in staat om zelf te zien, te voelen en te oordelen of de houding en bewegingen juist zijn. "Zo voorkom je dat je in oude gewoonten vervalt en word je je eigen therapeut." De Oefentherapeut Cesar kijkt verder dan de klacht en doet meer dan symptoombestrijding.

Meer informatie over Oefentherapie Cesar is te vinden op www.cesarvoorburg.nl of bel naar 06 365 22 283.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant