Afbeelding

BEELDLUIS

Columns 108 keer gelezen

De redactie belt me vast. Of de titel niet 'Beeldbuis' moet zijn? Nee. Overigens weinig contact met mijn broodheren. Een enkele keer zetten zij vraagtekens. In de regel krijg ik alle vrijheid. Fijn werken. Al zo'n 30 jaar! Ik zeg `t maar eens.

Wij waren voorlopers met zo`n platte televisie. Nu degradanten. Beeld nog goed, mogelijkheden beperkt. Als ik bij onze kinderen kijk, blijkt pas hoe wij de tv-kopgroep hebben moeten laten gaan.

Kijk stiekem in folders en zaken naar een nieuwe tv. Mevrouw Lamping is echter voorzitter van onze tv-commissie. Ik hoef er niet over te beginnen.

Deze week zijn we 40 jaar getrouwd en totaal kennen we elkaar al 45 jaar. Met gevoel voor geschiedenis, 40-45! Dan weet u het wel.

Nutteloos om een nieuwe, grotere tv te opperen. Is ze niet gevoelig voor. Ken de antwoorden. Zij pareert de eerste aanval met het bekende: "Hij doet `t toch nog?" Dan het eindvonnis. Haar gevoel voor humor: "Bij een nieuwe tv worden de programma`s echt niet beter, hoor!"

Ergens heeft ze gelijk. Wil ik de kop van Verlinde wel Full HD met een diagonaal van 122 cm in mijn huiskamer hebben?

Zit ik te wachten op die botox bakkes van Brard op een 3D tv? Denk ik naar een natuurfilm te kijken van een gladde ijsgletsjer, blijkt dit het voorhoofd van Linda te zijn.

Toch wil ik een nieuwe tv. Mijn vrouw heeft nog een argument, dat ze graag gebruikt. Een gevoelig thema voor mij. Weet ze. Ze houdt het als reserve. Dan is het ook raak. Ze kijkt me superieur aan en haalt genadeloos de trekker over: "Dan geen verre reizen meer!"

Wel lachen om die tv`s. Als je de reclame leest, lig je in een deuk. Geen hond die het begrijpt. Vette leuzen en meer abracadabra voor de doorsnee kopers.

Ik lees over contrast ratio, beeldfrequentie, poorten, commen interfaces, composiet video en uiteraard de optische uitgang. Je kunt niet zonder. Lariekoek voor de gewone koper.

Bij een van de tv`s staat een geinig wervingszinnetje. Ik lees: 'Het slimme toestel, dat weet wat u wilt!' Die wil ik!

Want als die tv weet wat ik wil, dan blijf ik verstoken van helpende hijgende liefdadigheids BN-ers, de kop van Dolf Jansen en survivalprogramma`s, waar we nou nooit eens zo`n BN-er definitiéf kwijt raken.

Een hoop heisa om niets. De slogans moeten ons lokken. Eigenlijk waanzin. Wat moeten u en ik met zinnetjes als Firmware upgrade mogelijk en netwerkinstallatiewizard. Die laatste zorgt voor gemak. Dat u het maar weet.

Toch meer beeldluis dan beeldbuis. Het kriebelt ongemakkelijk. Nog iets moois gevonden. Een Philips tv met geïntegreerde smartcamera. Wat die kan? Die reageert op gebaren!

Wat moet dat mooi zijn. Komt voor de duizendste keer in een week Jeroen van Koningsbrugge in beeld. Je zwaait met je hand en weg! Ti Ta Tovenarij als bij onze blonde Hans!

Een tv, die klinkt als een Klok!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant