Afbeelding

Column: WALGELIJK

Columns 144 keer gelezen

Niet weer Blatter. Geen zorgen. Het interesseert me niet eens. Wel het randgebeuren. Dan ontplof ik van ergernis. Het bankroet van de beschaafdheid.

Die Sepp staat al jaren bekend als capo di tutti capi. In polder taal, baas van alle bazen. De man, die met corruptie een academische graad haalde. Professor in de zelfverrijking. Onder zijn studenten de latere top van onze gezondheidszorg, bankenwereld en woningsector. Dit weten we al decennia. U en ik. Vergeleken bij die capo is Frank Marsmeier een kruimeldiefje. Een zielenpoot, die bij zijn blinde oma koekjes uit de trommel jatte. Hij wachtte dan ook nog tot ze op de wc zat. Soms zette hij nog een stoel tegen de toiletdeur.

Corruptie is tot een wetenschap verheven. Het is balletje, balletje met miljoenen. Je kijkt er naar, maar ziet het niet. Je weet, dat het er is, maar krijgt er geen vat op. Flitsend gaan de dollars van hand tot hand. Je ziet ze gaan, dat denk je! Niets nieuws. Dit weet de hele (voetbal)wereld. De spelers, de bobo`s, de arbiters en verder iedereen, die weet, dat de bal rond is. Die wereld roept nu ach en wee. Met gestrekt been gaan ze plots Blatter te lijf. Kan daar niet tegen. Schijnheilig en walgelijk!

We schrijven 2006. Geloof me, de wereld wist allang, dat Blatter en zijn neefjes, als Dagobert Duck in hun zwart verdiende geld zwommen. In hun zwembad met Olympische afmetingen. Terug naar 2006, dus. Jan Smit zingt op het voetbalgala. Nou, en? Op een beruchte foto zit capo Sepp aan tafel met Nederlandse bestuurders en de onvermijdelijke Erica Terpstra. ("Je bent een kanjer, Sepp!") Jan Smit zet in en de foto toont ons, dat Erica en Sepp inhaken en meewiegen op de deun van onze knuffelpaling.

Erica, die toch staat voor innemend, vrolijk en betrouwbaar. Heerlijk meedeinend op Jan Smit. Het lijkt op een bejaardenuitje met afsluitende bingo ("Zo, die Pijnenburg is voor mij!"). Op de foto ruik je de schnitzels en de weke patat. Symbolisch is echter de naam van het liedje. Erica en Sepp wiegen schaterend mee met "Vrienden voor het leven".

Cruijff en Gullit kotsen ook hun mening uit. Weg met de corruptie, weg met oom Sepp. Ik herinner u even fijntjes aan 2010. Net 5 jaar geleden. Ruud en Johan draaiden rondom Sepp zoals krolse jeugdpuistjes zich vergapen aan een of andere pokdalige boyband. Ze willen hun bidbook aanbieden en zo de WK 2018 binnenslepen. Er is een geinig filmpje van. Zowel Johan als Ruud proberen naast Sepp Corleone te komen. Ze draaien net zolang tot ze goed staan. Wat ik bedoel, ze staan dus vleiend en likkend naast de baas. De man, waarop ze nu zoveel kritiek hebben. Hun tongen zijn na 5 jaar nog niet hersteld van het sabbelen aan de oorlel van Sepp.

Ook KNVB bons Michael van Praag deed er fruitig aan mee. Hij onderschreef het bid-boek en deed er alles aan om met dit aanbod in het gevlei van de capo te komen. Gênant hielenlikken van polderbestuurders en voetballers. Tenslotte stemde de KNVB jaren op Sepp. Helaas zijn er maar weinigen in staat het heden te koppelen met recent verleden. Jaren op de man stemmen. Kritiekloos en ginnegappend. Strelen, flatteren en kruipen. Inhaken op de bonte avond, een natte , kleffe zoen bij het afscheid op de verkreukelde wang. Walging bij mij en om de woorden van poldergod Johan te misbruiken:

Je gaat het pas zien als je het door hebt!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant