Afbeelding

Column: SMOKING LEE

Columns 111 keer gelezen

Bent u er nog? Of bent u gesmolten? Als we de media mogen geloven zijn we een pakje boter in de magnetron. Op 900 W, dat ook nog. We krijgen de ene waarschuwing na de andere. Op zich wel grappig. De artsen krijsen in de media, dat we veel water moeten drinken. Heel veel! De drinkwaterbedrijven heffen de vinger: "Gebruik niet te veel water!" Met zulke tegenstrijdige S.O.S. berichten schep je onduidelijkheid. Overdreven. Een week warm. Nou, en? Dat zie ik verkeerd. We verzuipen in de tips om ons leven te redden. Er zijn heel wat experts. Die komen met levensreddende tips. Zo lees ik, dat we in de schaduw moeten blijven. Kijk, daar kun je wat mee.

Ons hart schijnt deze dagen overuren te maken. Het bloed neemt de dikte aan van appelstroop. Dat wordt dus pompen geblazen. Ons lichaam raakt in ongerede. Nieren, spieren, huid en brein zijn net de N.S.! Ze werken wel, maar met vertraging. Op de top van deze hittegolf werden we afgelopen zaterdag uitgenodigd op een trouwdag. Op de kaart stond het duidelijk : 'Wedding Chique'. Losjes kleden, sommeren de hittegoeroes ons streng tot de orde. Wedding Chique, dat ging dus niet lukken. Pak en stropdas voor de metamorfose van modaal tot boven modaal. Ik vind dat niet erg. Loop graag in korte broek, ondanks mijn O-benen. Die zijn zo krom, dat de Efteling er een attractie van wil maken. Op zijn tijd is een pak ook fijn. Het heeft wel wat. Al weet ik met mijn uiterlijk als de beste, dat het meer om de verpakking gaat dan de inhoud. Vlak voordat we ons omkleden zie ik foto`s van de uitvaart van Jaap Buijs. Stuitend, of is hier sprake van een generatiekloof? Spijkerbroeken, zwarte overhemden en ongeschoren koppen. Froger, Joling en Boom blijken nu niet bepaald toppers. Zelfs 'zoon' Jan Smit kon zijn stropdas niet vinden (Liza, weet jij, waar…?).

Af en toe chique is prettig. Heeft gewoon wat. Hofstede Meerzigt was er vol mee. Heren in pak, dames in stijl. Het generatie verschil kwam tegen middernacht pas goed tot uiting. Eerst was daar op de party Wolter Kroes. Door de hitte in de wandelgangen door mij tot 'Smelt-Kroes' gedoopt. Tegen enen had de hitte het hoogtepunt bereikt en verscheen "Ik ben hier om te zingen en niet om te lullen", Lee Towers. In smoking, uiteraard. Paste bij het feest, de intenties en de uitstraling van dit huwelijk. En, al is de smoking zijn handelsmerk, Lee zal nooit verschijnen in spijkerbroek, open overhemd, oorbel en de luidruchtige tattoo: 'I love Laura'! Aan Lee was niet te merken, dat hij eerder dit jaar in Leidschendam geopereerd was aan zijn nekwervel. Lee gaf, waarvoor hij was uitgenodigd. ("Hebben jullie het naar je zin?") De dampende massa feestgangers gaf moeiteloos gehoor aan de nestor van het polderentertainment. Lee had het duidelijk naar zijn zin en gaf ook nog even te kennen, dat zijn nek dan wel niet helemaal in orde was, maar dat er aan zijn ogen niets mankeerde: "I can see clearly now..!"

Misschien moet ik me helemaal niet druk maken over de kleding. Iedere tijd heeft zijn eigen regels en (kleding-)wetten. Dat zal het zijn. Een trouwparty in een smaak–en stijlvolle ambiance valt bij mij goed, simpel. Dat vond Lee ook. Na nog even heftig (pas op je nek, Lee!) met zijn elleboog te hebben geschud, gaf hij karakteristiek aan, dat we niet de enigen van onze generatie waren, die zich stijlvol hadden uitgedost. Of, zoals Lee het al 50 jaar belijdt:

"You`ll never walk alone!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant