Hans Biard in de studio van Midvliet.
Hans Biard in de studio van Midvliet.

Wie is...Hans Biard?

Actueel 1.554 keer gelezen

Leidschendam - Luisteraars van Midvliet FM zullen zijn stem wel kennen en ook in de gemeentepolitiek en in het oude centrum van Leidschendam is hij geen onbekende. Hans Biard is intussen al zo'n 24 jaar actief bij de lokale omroep van Leidschendam-Voorburg en Wassenaar en bovendien bijna 40 jaar acoliet in de Petrus- en Pauluskerk.

Hans Biard werd 48 jaar geleden geboren in het oude centrum en is daar eigenlijk altijd blijven wonen. Hij heeft het er nog prima naar zijn zin. "Het is er de laatste tijd alleen maar leuker op geworden sinds de herinrichting van het Damcentrum en het sluisgebied. Je kunt het echt wel een beetje een toeristische trekpleister noemen als je ziet hoe druk en levendig het er is. Zodra de zon doorbreekt zitten de terrassen vol."

De Leidschendammer is werkzaam in de medische en verpleegkundige bibliotheek van het HagaZiekenhuis. "Toen ik 8 jaar was, wilde ik eigenlijk deejay worden en de journalistiek vond ik ook wel interessant", vertelt Hans. Hij zag vele jaren later in Het Krantje een oproep van radio Midvliet voor vrijwilligers en zag zijn kans schoon. Zo kwam Hans terecht bij de lokale omroep, die toen net van start ging aan het Fluitpolderplein in Leidschendam. "Aanvankelijk deed ik vooral redactiewerk en reportages. Ik moest eerst wel over mijn verlegenheid heen stappen, maar dat wende eigenlijk heel snel." Binnen korte tijd werd hij ook presentator van een actualiteitenprogramma: 'Midvliet Magazine'. Om zich verder in het radiowerk te bekwamen kreeg Hans een interne opleiding bij Midvliet en volgde hij cursussen bij Radio West en de NOS.

Inmiddels heeft Midvliet haar studio aan de Damlaan in Leidschendam en nog altijd presenteert Hans op dinsdagavond van acht tot negen uur Midvliet Actueel. "Allemaal actualiteiten en bijna altijd studiogasten uit Leidschendam-Voorburg en Wassenaar. Veel items van hooguit zo'n vijf tot zes minuten, met af en toe een plaatje tussendoor. Ik doe zelf de redactie en de presentatie, maar tijdens de uitzending word ik wel bijgestaan door een regisseur en een technicus." Op maandag presenteert Hans tevens 'Hollands Allerlei', een verzoekplatenprogramma met voornamelijk Nederlandstalige muziek dat veel door ouderen beluisterd wordt. "Daar draai ik veel muziek die je op andere zenders niet zo vaak meer hoort", aldus Hans.

Nog voordat Leidschendam en Voorburg fuseerden, was Midvliet al de lokale omroep voor Leidschendam én Voorburg. "Wie liepen daar dus eigenlijk op vooruit", lacht Hans. Enige tijd later werd Midvliet ook de officiële omroep voor Wassenaar. "Ik moest me wel even verdiepen in die gemeente, maar dat ging vrij snel", laat Hans weten. "Inmiddels ben ik aardig thuis in Wassenaar en burgemeester Hoekema en andere Wassenaarse politici zijn ook regelmatig in de uitzending. "Op de mogelijke uitbreiding van het gebied van Midvliet met Rijswijk wil Hans niet te ver vooruitlopen. "Zo ver is het nog niet; eerst moeten de Rijswijkse raad en het Commissariaat voor de Media daar nog een besluit over nemen. Maar als Rijswijk er daadwerkelijk bij komt, zal ik me ook meer in die gemeente gaan verdiepen, zoals ik dat ook heb gedaan toen we Wassenaar erbij kregen."

Interessant vindt Hans met name de recente ontwikkelingen rond de Duivenvoordecorridor. Maar hij vindt ook human interest erg leuk. "Ik wil misschien ooit wel een keer een programma maken met een Gast van de Week, een beetje zoals deze rubriek", vertelt hij. Een reportage die hem nog goed bijstaat is van jaren terug. Hij ging toen mee met een hulptransport naar een kindertehuis in de Voorburgse zusterstad Hranice. "Die kinderen en dat tehuis hebben toen grote indruk op mij gemaakt." Verder heeft hij een handje bekende Nederlanders gesproken, zoals bijvoorbeeld Yomanda, Philip Freriks en Ilse de Lange. "Heel apart vind ik dat toch wel", zegt hij.Het vrijwilligerswerk bij Midvliet kost Hans zo'n 7 tot 8 uur per week. "Een paar uurtjes voorbereiden en dan nog de uitzendingen zelf." Verder is Hans ook acoliet in de Petrus en Pauluskerk. "Onder de 16 jaar oud heet dat een misdienaar en als je ouder bent acoliet", legt hij uit. "Dat is een assistent van de priester die onder andere de gaven klaarmaakt tijdens een eucharistieviering in de Rooms-katholieke kerk en voor de wierook zorgt." Dit jaar is Hans 40 jaar acoliet in de kerk en daar zal in de loop van het jaar zeker nog aandacht aan worden besteed.

Hoewel Midvliet ook tv-uitzendingen maakt, is Hans echt een man van de radio. "Ik vind het vooral leuk om te improviseren. Natuurlijk maak ik vooraf een vragenlijstje, maar je speelt wel in op actualiteiten en op de antwoorden die je van de mensen krijgt." Wat Hans verder wel leuk vindt, zijn de uitzendingen op locatie, zoals tijdens de Vlietdagen, op Koningsdag in de Venestraat en tijdens het Made in Holland-festival van Midvliet op het Wassenaarse strand. "Dan heb je direct contact je publiek en tevens met de andere mensen van Midvliet. Je zit toch meestal alleen tijdens je eigen programma en ziet de mensen van de andere programma's niet zo vaak."

We nemen afscheid. Hans gaat nog even een paar dingen doen en dan zijn uitzending voorbereiden. Over een paar uur gaat Midvliet Actueel immers weer de lucht in.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant