Els van Leeuwen en Michiel Hordijk willen aandacht voor de groep medewerkers die gepest worden op het werk (foto: PR).
Els van Leeuwen en Michiel Hordijk willen aandacht voor de groep medewerkers die gepest worden op het werk (foto: PR).

Praten over gepest worden op het werk tijdens kookworkshop

Ondernemer in Beeld 476 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - SCHOOL TEGEN SCHELDEN leidt deelnemers op om beter om te gaan met lastige klanten. Je kent ze wel die mensen met korte lontjes! Samen met acteurs geeft Els van Leeuwen, trainer en eigenares van SCHOOL TEGEN SCHELDEN, praktische vaardigheidstrainingen om gesprekken met agressieve klanten 'niet uit de klauwen te laten lopen'! Daarbij heeft Els een nieuw aanbod ontwikkeld voor medewerkers die gepest worden.

Je zal maar elke dag met knikkende knieën naar het werk gaan. Pesten op het werk is een serieus probleem. Medewerkers verliezen het plezier in hun werk, raken gedemotiveerd, functioneren slechter en kunnen te maken krijgen met psychische problemen die uiteindelijk kunnen leiden tot (langdurige) uitval. Els bedacht het idee 'AAN TAFEL' om deelnemers die gepest worden met elkaar in contact te brengen. Samen met haar collega Michiel Hordijk (mediator bij iMediators in Den Haag) begeleidt zij de deelnemers bij het bespreken van diverse thema's die te maken hebben met pesten. "Wij gaan letterlijk met de deelnemers van dit project aan tafel zitten", vertelt Els.

Taboe
Het project bestaat uit een zevental bijeenkomsten in kookstudio Let's Cook Together in Rijswijk. "Gezamenlijk een maaltijd maken verlaagt de drempel om met elkaar in contact te komen over dit gevoelige onderwerp." Els heeft jarenlange ervaring als begeleider en trainer van verschillende doelgroepen. "Wij bieden de deelnemers een veilige en warme omgeving waarin ze door samen te koken aan de praat komen over dit gevoelige onderwerp", zegt Els. Michiel merkt op dat "het nog een taboe is om toe te geven dat je gepest wordt op het werk, het gebeurde altijd al, maar het heeft nu een naam. En mensen realiseren zich steeds meer dat het hen overkomt."

Kookworkshop
Els en Michiel willen graag aandacht voor deze groep medewerkers, ze een stem geven zoals de Landelijke Overheidscampagne 'Stop pesten op de werkvloer' ook doet. "Om het te doen in de vorm van een kookworkshop maakt het laagdrempelig voor de deelnemers", is het idee achter het project volgens Els. Tijdens het koken worden er allerlei oefeningen gedaan. "Bijvoorbeeld in twee- of drietallen word je gevraagd een gerecht te maken en je tegelijkertijd aan elkaar voor te stellen of aan te geven waar je het meeste last van hebt. Tijdens het praten ben je bijvoorbeeld zo'n heerlijke Spaanse tapas aan het maken. Dat maakt het praten een stuk makkelijker."

Onderwerpen
De kookstudio Let's Cook Together uit Rijswijk wordt gerund door de broers Freek en Henk Vermolen. Zij hebben veel ervaring met het werken met groepen en weten snel een goede sfeer te creëren. Els en Michiel geven de deelnemers gespreksonderwerpen mee tijdens het koken. Tijdens het eten van de zelfgemaakte gerechten worden de onderwerpen verder uitgediept. "Als blijkt dat er behoefte is aan het bespreken van specifieke onderwerpen dan spelen we daarop in", aldus Michiel. Els en Michiel verwachten dat in de loop van de avonden het contact tussen de deelnemers hechter zal worden waardoor zij hun verhaal steeds gemakkelijker kwijt kunnen.

De bijeenkomsten zijn van 17.00 tot 20.30 uur. De eerste bijeenkomst is op 23 september. Meer informatie is te vinden op www.schooltegenschelden.nl/aan-tafel en op de Facebookpagina AAN TAFEL. Leidinggevenden kunnen via dezelfde pagina informatie voor werknemers inwinnen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant