Ronald Lamping.
Ronald Lamping.

Column: HOPPA, NAZORG!

Columns 78 keer gelezen

Sleutelwoord 2015 is 'nazorg'. Wil je een goed belegde boterham verdienen? Verdiep je in nazorg. Dat loont. Een probleem zelf oplossen is uit. Nazorg krijgen of geven, dan hoor je er pas bij! Professionele nazorg is nuttig. Zeker! Bij diep trieste gebeurtenissen en/of ingewikkelde afhandelingen na persoonlijk drama of ingrijpend voorval. Geen twijfel.

Het slaat door. Nog even en je krijgt al bij hardnekkige obstipatie nazorg. Om de verstopping een plaats te geven, zeg maar. Dat je filevorming in de endeldarm bespreekbaar kan maken, zodat je later niet met een onverwerkt trauma op de pot blijft zitten.

In Den Haag werd een vondeling op de stoep gelegd. Trieste wanhoopsdaad. De bewoners van het huis vonden de baby en meldden het de politie. Weinig aan de hand. Even schrikken, even verbaasd je hoofd schudden en verder met een bakkie ("Wat een gedoe! Nog een koffieleutje?").

Mooi niet! Zowel de bewoners als de buren werden 'professioneel opgevangen'. Nazorg. Om het te verwerken. Er over praten, zodat ze later geen hyperventilatie zouden krijgen bij het zien van een overvliegende ooievaar. Dat ze de ruiten niet zouden ingooien bij Prénatal of bij het zien van een kinderwagen niet aan de beademing hoeven.

Nazorg wellicht voor Sinterklaas. Begeleiding van de geestelijke gezondheidszorg, omdat hij al in de zomer lastig gevallen wordt met de discussie rond Zwarte -of Stroopwafel Piet. Nijdig schijnt hij uitgeroepen te hebben: "Rot even op, zeg! Straks krijg ik nog boot vol Deventer koek-, Zeeuwse babbelaar-, Haagse Hopjes- of Friese kruidkoek-Pieten!" Ook vroeg de Sint zich nog af, waarom er geen protesten waren van de Ouderenbond of omroep Max om een vent van 655 jaar hartje winter het dak op te sturen. Een hoogbejaarde, die een survivaltocht moet ondernemen om niet over zonnepanelen te lazeren. "Ik ben gekke Gerrit niet," aldus de zwaar geërgerde AOW-er op de nullijn.

Dat brengt ons bij Gordon! In Griekenland ("Hoppa!") aangereden door een auto ("Hoppa!") en links en rechts wat breuken. De kranten buitelen over elkaar heen om ons te doordringen van de ernst. Overal kunnen we lezen, dat "hij wel dood had kunnen zijn"!

Grappig! Want, terwijl de journalistiek al aan de necrologie van Goor werkt, de middenstip van de Arena á la Dré is aangeveegd en op de zenders plaats is voor een ingelaste levensloop, laat Gordon van zich horen. Hij mag dan volgens de hijgerige pers al opgebaard zijn, Gordon laat ons letterlijk weten: "Ik word graag van achteren aangereden, maar niet zo!" Nou, nou, die is ziek! Toch ook voor Gordon uitgebreide nazorg. Dat lijkt me serieus nodig. Hoe dan ook is hij aangereden. Dat tikt toch aan. Verdoving, suf en medicijnen. Dan ontgaat je snel de werkelijkheid.

Zo hoorde ik uit bronnen rond het Amsterdamse fenomeen, dat hij nieuws nog slecht kon plaatsen. Zo dacht hij bij de vondst van de 'Homo Naledi' in Afrika, dat het ging om een aantrekkelijke Griekse Adonis 2.0! "Laat maar op bezoekuur komen", riep hij: "Gaan we van hoppa!"

Langdurige nazorg, dus! Wanneer? Op het moment, dat hij de afbeelding van Homo Naledi te zien krijgt. Zijn conclusie? Heel gedecideerd!

Weinig hoppa!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant