Roel van der Meulen, Carla Kost en Paul van Rede zijn de mediators van Remake Mediation (foto: PR).
Roel van der Meulen, Carla Kost en Paul van Rede zijn de mediators van Remake Mediation (foto: PR).

Remake Mediation: 'Ieder conflict is middels mediation op te lossen.'

Ondernemer in Beeld 684 keer gelezen

Voorburg - Je hebt een conflict en zoekt hulp van een mediator om met de ander tot een oplossing te komen. In plaats van de rechter kan Remake Mediators daarbij van dienst zijn. Conflicten komen overal en altijd voor. Meestal kunnen de partijen dit zelf wel oplossen. Soms is echter conflictbemiddeling (mediation) noodzakelijk.

Paul van Rede, Carla Kost en Roel van der Meulen zijn de mediators van Remake Mediation. In Remake Mediation werken deze mediators samen en besteden in deze praktijk veel aandacht aan kennisontwikkeling, dienstverlening en kwaliteitsborging. Een mediator helpt mensen die een conflict met elkaar hebben bij het oplossen daarvan. Hij brengt hen weer met elkaar in gesprek. Door gemeenschappelijke belangen inzichtelijk te maken, kunnen partijen een oplossing vinden voor hun conflict. Dat is kort samengevat wat mediation is. "De basis is begrip voor een ander zijn standpunt en handelen", zegt Carla. "De mediator moet de communicatie weer op gang brengen en sturing geven aan het gesprek."

Conflicten
Bij mediaton denk je al gauw aan hulp bij een echtscheiding. Maar die problematiek behandelt Remake Mediation juist niet. Remake Mediation biedt hulp bij een arbeidsgeschil, zoals ontslag, teamconflicten en managementconflicten. Maar ook problemen in het onderwijs waarbij bestuurlijke kwesties of problemen in teams nogal eens voorkomen. Op het gebied van ruimtelijke ordening krijgen Remake Mediators te maken met niet verleende bouwvergunningen en wijzigingen in een bestemmingsplan. Het betreft een veelheid aan onderwerpen waarbij het draait om conflicten tussen twee of meerdere partijen.

Opleiding
Paul, Carla en Roel hebben elkaar ontmoet tijdens hun opleiding tot Legal Mediator bij het ADR Instituut in Amsterdam. ADR staat daarin voor Alternative Dispute Resolution ofwel alternatieve geschillenbeslechting, wat mediation is. Alle drie zijn zij vanuit een andere achtergrond aan deze opleiding begonnen. Roel is jurist en heeft bij overheden en in de zakelijke adviesbranche gewerkt in de sector ruimtelijke ordening. Hij kreeg hier te maken met conflicten tussen burger en overheid. Carla is econoom en historicus en heeft veel ervaring in de zorg en reïntegratie.

Paul is 37 jaar marine officier geweest waar hij de laatste jaren met name met bestuurlijke zaken te maken kreeg. "Ik heb veel reorganisaties begeleid waar veel conflicten uit voortkomen", zegt Paul. In 2013 rondden zij gedrieën de opleiding af. Natuurlijk hebben zij veel kennis van de wet en jurisprudentie opgedaan tijdens deze opleiding maar nog belangrijker is het inzicht in de essentie van een conflict en de zoektocht naar de spreekwoordelijke angel die er eerst uit moet, om het beste resultaat te bereiken. "Wij zijn ADR opgeleid en zelfstandig gevestigde, onafhankelijke mediators, geregistreerd bij de Mediatorsfederatie Nederland", benadrukt Roel.

Onpartijdig
"Ieder conflict is middels mediation op te lossen", vindt Paul. "Je probeert met beide partijen samen tot een oplossing te komen. Hierdoor voorkom je dat je het geschil aan de rechter of een arbiter voorlegt in een juridische procedure." Het is heel belangrijk dat een mediator neutraal en onpartijdig is. Het is voor hem of haar niet van belang wat partijen overeenkomen ter beslechting van hun conflict. "Mocht er een afhankelijkheid bestaan tussen een van ons en de cliënt dan kunnen we naar elkaar doorverwijzen", zegt Carla.

Aan het begin van het mediationproces sluiten de partijen en de mediator een mediationovereenkomst: een afspraak met als doel het geschil door mediation op te lossen. Dan start het mediationproces. De mediator begeleidt hen bij het vinden van een oplossing. De uitkomst wordt in een vaststellingsovereenkomst vastgelegd. Daarmee eindigt de mediation. Meer informatie over Remake Mediation is te vinden op: www.remakemediators.nl.http://www.remakemediators.nl

Tot slot nog dit. Remake Mediators heeft een sterke maatschappelijke betrokkenheid. Speciaal ter gelegenheid van deze publicatie doet Remake Mediators een bijzonder aanbod: de eerste vijf verenigingen uit Leidschendam en omstreken die zich melden met een conflict ontvangen een gratis mediationtraject. Op deze wijze wil Remake Mediators zijn steentje bijdragen aan een betere samenleving.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant