Tilly Zwartepoorte (foto/tekst: Inge Koot).
Tilly Zwartepoorte (foto/tekst: Inge Koot).

Wie is...Tilly Zwartepoorte?

Algemeen 910 keer gelezen

Leidschendam - Het is al weer even geleden dat Tilly Zwartepoorte wethouder is geweest. Na een periode van 5 jaar vertrok zij in 2009. Zij was een zeer gewaardeerd wethouder wat resulteerde in een door toenmalig raadslid Jerome Schellings geïntroduceerde Zwartepoortenorm, wat volgens hem staat voor vindingrijkheid, creativiteit en het stimuleren van mensen. "Dat stond met grote chocoladeletters in de krant en maakte diepe indruk op mij", vertelt Tilly Zwartepoorte.

Voor de fusie tussen Leidschendam en Voorburg in 2001 is Zwartepoorte vier jaar raadslid geweest in de Voorburgse gemeenteraad. "Bij de verkiezingen van 2001 heb ik mij niet kandidaat gesteld. Ik was net directeur Klimaatbeleid bij het ministerie van VROM." Maar drie jaar later werd zij gevraagd voor een wethouders functie en die kans greep zij met beide handen aan. Zij heeft zich onder andere beziggehouden met het Sijtwendeproject. "Dat ik nu met mijn kleinkinderen zoveel plezier zou hebben van die speeltuintjes had ik toen niet kunnen bedenken", vertelt Zwartepoorte enthousiast.

Haar eerste project was de sportkooi die gepland was bij de middelbare school Dalton Voorburg. Het idee voor een sportkooi was voortgekomen vanuit de jeugdgemeenteraad maar later bleek dat veel omwonenden dit plan niet zagen zitten. "Die sportkooi is er uiteindelijk niet gekomen. Dat vind ik nog steeds jammer. Het had daar prima gekund." Zwartepoorte is blij met het skatepark dat bij Leidsenhage is aangelegd. "De skaters gingen mij vertellen hoe het skatepark er uit zou moeten zien. Dat was erg leuk om te doen. Er wordt heel veel gebruik van gemaakt, dus dat is goed gelukt."

Na 5 jaar wethouderschap hield Zwartepoorte de gemeentepolitiek voor gezien. Maar dat betekende niet dat zij uit beeld verdween bij de inwoners van Leidschendam-Voorburg. Haar ervaring en goodwill leverde haar meerdere bestuursfuncties op. Zo is zij voorzitter van de Stichting Stedenbanden Leidschendam-Voorburg. Hierin zijn de drie stedenbanden (Hranice in Tsjechië, Konstancin-Jeziorna in Polen en Temecula in de Verenigde Staten) ondergebracht. Zij is voorzitter van de raad van toezicht van Vlietkinderen en zij is voorzitter van de Vlietsteden Ondernemers Club (VOC), een vereniging voor en door ondernemers uit Leidschendam-Voorburg, het Forepark en omgeving. Maar daar blijft het niet bij. Na jaren bestuursvoorzitter te zijn geweest van Museum Swaensteijn is zij nu voorzitter van Theater Ludens. Dit theater is ontstaan vanuit een fusie tussen de voormalige theaters Camuz en De Tobbe.

"Ik was al betrokken bij theater de Tobbe toen ik nog werkte bij het ministerie. De theaters kregen te maken met enorme bezuinigingen waardoor zij gedwongen werden te fuseren. Na een hele hectische zomer in 2013 werd het fusiecontract op 1 december getekend. We zijn toen verder gegaan onder de naam Ludens en merken dat we steeds meer bekendheid krijgen. Het bezoekersaantal neemt toe en de commerciële verhuur begint goed te lopen." Haar voorzitterschap van het Huygensfestival beëindigt ze na de 10e editie in het eerste weekend van juni. "Dat lijkt me na 10 jaar intensieve betrokkenheid een mooi moment. Vorig jaar vond het Huygensfestival plaats in hetzelfde weekend als het nieuwe festival Leidschendam-Voorburg in beweging. Dat was toevallig maar leverde wel een hele leuke samenwerking op die in 2016 wordt voortgezet."

Zwartepoorte is op een bijzondere manier in aanraking gekomen met de gemeentepolitiek. "Sinds wij hier in 1978 kwamen wonen heb ik samen met medebewoners actie gevoerd tegen de aanleg van de verlengde Landscheidingsweg. Ik maakte kennis met de Voorburgse gemeenteraad toen ik daar kwam inspreken. Ik kreeg destijds het gevoel dat mijn verhaal de raadsleden niets interesseerde. Dat heeft indruk op mij gemaakt en mij gemotiveerd het anders te doen." Haar benadering is dan ook veel warmhartiger en meer betrokken. Dat leverde haar verschillende onderscheidingen en prijzen op zoals de MKB Business Award, de Vroedschapspenning en de gemeentelijke onderscheiding de Ubu.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant