Ronald Lamping.
Ronald Lamping.

Column: NA EEN WEEK

Columns 81 keer gelezen

Bent u de depressie te boven? Gaat het weer? Wat een week. Als ik de media geloof moeten we oppassen. Voor je het weet spring je voor de trein. Het is maar goed, dat de NS nooit op tijd rijdt.

Je kunt ook overdrijven, vindt mijn vrouw. Zij bekijkt het en schudt het hoofd. Ze kan en wil het niet plaatsen. De nationale voetbaldepressie haalt dagenlang tv-programma`s en kranten. Daar raakt zij dan weer down van. Heel down.

Die deceptie van 'onze jongens' vorige week. Er mogen dan mondiaal bommen op pleinen en markten ontploffen, doet niets ter zake. Ook niet de MH 17-nabestaanden, die na het bijpraten, treurig afzakken.

Kan veel erger! Geen EK. Dat is pas ellende. Onvermijdelijk melden zich deskundigen. Er zijn in ons land meer deskundigen dan problemen. Zij weten, dat het rouwproces drie maanden duurt.

Rouwproces. Pardon? Rouwproces! Hoe kom je er op? Ben je dan uit het bad gelazerd en tegen de wastafel geklapt, zodat je een zwerm tropische vogeltjes uit de jungle van Borneo hoorde fluiten? Gleed je uit, waardoor je hersens zo hard door elkaar schudden, dat je aan de hond vraagt: "Wat eten we vanavond, schat?"

Moet niet gekker worden. Rouwproces! Deskundigen geven vier stadia aan. Een handleiding om het EK door te komen. Hoe gek kan een land zijn? We moeten de uitschakeling erkennen. Geen smoesjes over kunstgras, de sjaal van Memphis of na het zuur van Krul, het Zoet. Daarna mag je uit je dak gaan. Boos en machteloos.

Dan de aanvaarding. Erkennen, dat we er niet bij zijn. Mijn vrouw kijkt er meelijwekkend naar. Ze heeft niets met voetbal. Ze vindt het een belachelijk uit de hand gelopen gebeurtenis met over het paard getilde pubers.

Als ze op tv spelers uit de bus ziet komen met verveelde koppen, koptelefoons op en een misplaatste air, schudt ze haar hoofd. Opgepimpte straatschoffies, die zich bij de gratie van enig talent financieel hebben ontworsteld aan hun simpele komaf.

Mijn vrouw heeft ook een mening over de ondergekalkte armen van de heren. Heeft niets met voetbal te maken. Weet ze. Het valt haar wel op als ze even uit haar boek opkijkt en zuigt: "Staat er een inktvis linksbuiten?"

De experts raden ons aan om lekker op zomervakantie te gaan. Niet kijken en er over lezen. Anders zouden (let op!) oude wonden weer eens kunnen worden opengereten. Welvaartsgewauwel, psychologisch sofa gemekker.

Waar moet je heen om het EK te missen? Heb veel van de wereld gezien en doe een paar suggesties. U zou een reisje kunnen boeken naar Kiribati, een eiland in de Grote Oceaan. Of naar de Nieuw Siberische eilanden bij de Noordpool. Het zijn maar ideeën om u te behoeden voor suïcidale neigingen.

U zou ook dichter bij huis kunnen blijven. Albanië of zo! Onbeduidend landje, met drie amateur-teams, bestaande uit bakkers, loodgieters, druivenplukkers en een lokale smid.

Of, ho, ho, wacht eens even, wacht eens even! Laat me denken. Even opzoeken. Albanië? Albanië? Niet heen gaan!!!

Die doen verdorie wèl mee!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant