De directie van Huygens' Hofwijck Peter van der (l.) Ploeg en Janelle Moerman (r.) met André Kuipers en de jonge Christiaan Huygens (foto: Paul Voorham).
De directie van Huygens' Hofwijck Peter van der (l.) Ploeg en Janelle Moerman (r.) met André Kuipers en de jonge Christiaan Huygens (foto: Paul Voorham).

André Kuipers opent poort Hofwijck

Actueel 176 keer gelezen

Voorburg - Met de opening van het nieuwe entreegebouw is de metamorfose van buitenplaats Hofwijck compleet

Iets verlaat door de overweldigende belangstelling opende Astronaut André Kuipers donderdag 26 november het nieuwe entreegebouw van Huygens' Hofwijck in Voorburg. Met de realisatie van de bezoekersentree, met een paviljoenaanbouw in glas en staal, is het project Het Nieuwe Hofwijck gereed. De beroemde zeventiende-eeuwse buitenplaats van Constantijn en Christiaan Huygens heeft in een paar jaar tijd een complete metamorfose ondergaan.

Astronaut André Kuipers sprak lovende woorden over Hofwijck en Christiaan Huygens. Kuipers is een groot bewonderaar van Huygens, wereldberoemd wetenschapper en bewoner van Hofwijck: "Niet alleen vanwege zijn sterrenkundige ontdekkingen, maar juist vanwege zijn veelzijdigheid als wetenschapper". Volgens Kuipers is het onvoorstelbaar dat iemand gedurende zijn leven zoveel totaal verschillende uitvindingen en ontdekkingen doet. Kuipers bezocht in 2012 Hofwijck voor het eerst, samen met zijn medeastronauten Don Pettit en Oleg Kononenko. Sinds 2013 is hij ambassadeur van de buitenplaats.

Huygens' Hofwijck werd van binnen en buiten gerestaureerd en kreeg twee nieuwe museale verdiepingen: 'De Gouden Eeuw van Constantijn' en 'Christiaan onder de Sterren'. Ook de ijskelder met unieke ligging werd teruggebracht. En nu is er een uitnodigende entree met daarin een winkel, een tearoom en op de eerste verdieping een vergaderlocatie. 

Om het plaatje compleet te maken, is het beeld van vader Constantijn en zoon Christiaan Huygens, van de hand van Hans Bayens, verhuisd van Park Vreugd en Rust naar het pleintje voor het poortgebouw van Huygensmuseum Hofwijck.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant