Henk Willemse (foto/tekst: Dick Janssen).
Henk Willemse (foto/tekst: Dick Janssen).

Wie is...Henk Willemse?

Actueel 682 keer gelezen

Voorburg - Mensen die – om wat voor reden dan ook – zelf niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien, worden in onze gemeente met levensmiddelenpakketten gesteund door de voedselbank van de Stichting Buren. In de decembermaand ontvangen zij bovendien wat extraatjes in hun pakketten voor de feestdagen.

Henk Willemse is de initiatiefnemer van de voedselbank voor Leidschendam-Voorburg, Mariahoeve en Bezuidenhout. Willemse is in Zeeland geboren, maar verhuisde in 1964 naar Monster. Hij heeft een slagerij gehad, waar hij werd uitgekocht. Vervolgens had hij nog acht jaar een snackbar aan de Hortensiastraat in Den Haag. Hij kreeg drie keer een hartinfarct en ook nog eens een keer een ongeval, waardoor hij nog voor zijn 50e in de WAO terecht kwam. "Maar ik kan niet stilzitten", weet hij van zichzelf.

Willemse startte bijna 16 jaar geleden als particulier vanuit zijn eigen woonhuis in Mariahoeve met het rondbrengen van pakketten levensmiddelen. "Het is allemaal begonnen doordat mijn zoontje best mager was, maar wel heel veel boterhammen mee naar school nam. Uiteindelijk bleek dat een vriendje nooit wat te eten meekreeg omdat zij dat niet konden betalen." Willemse ging eerst dat gezin met voedsel helpen en toen steeds meer gezinnen. Dankzij hulp van de kerk kon hij zijn werkgebied langzamerhand uitbreiden en ontstond een van de eerste voedselbanken van Nederland. De Stichting Buren werd opgericht, die zich - na de oprichting van de Haagse Voedselbank - beperkte tot Leidschendam-Voorburg, Mariahoeve en Bezuidenhout.

Al snel werd de woning van Willemse te klein en vestigde de voedselbank zich in Rijswijk. Toen zij daar uit moesten, kwamen zij via de gemeente Leidschendam-Voorburg terecht in het bedrijfsverzamelgebouw aan de Van Alphenstraat 63 in Voorburg. Daar heeft de voedselbank de beschikking over koel-, opslag- en werkuimte. Wekelijks worden nu zo'n 134 pakketten gemaakt en bij de klanten thuisgebracht. "Wij zijn misschien wel de enige voedselbank die pakketten thuis bezorgt", weet Willemse. "Daarmee krijg je wat zicht op de leefsituatie van de mensen. Als je – zonder medische noodzaak - een auto voor de deur hebt staan, heb je het niet slecht en krijg je geen voedselpakket. En als je ons komt vertellen dat je even niets nodig hebt omdat je op vakantie gaat, dan krijg je ook echt niets meer."

"Op dit moment zitten we weer hard om levensmiddelen verlegen om pakketten te vullen", vervolgt Willemse. "We krijgen best veel van plaatselijke ondernemer en de landelijke voedselbank maar toch zijn de inzamelacties van de serviceclubs de Lions, de Rotary en Innerwheel die binnenkort plaatsvinden, hard nodig. "Op de 12e december bij de AH in Leidsenhage en op de 12e en de 19e bij de Jumbo aan het Koningin Julianaplein in Voorburg. Daarmee hopen we in totaal toch weer zo'n 300 kisten te kunnen vullen voor onze klanten." Via de organisatie Sint voor Iedereen worden deze week voor de Sinterklaas ook wat extra cadeaupakketjes toegevoegd voor de kinderen van de gezinnen die pakketten van de stichting Buren ontvangen. Als extra service komt er in januari bij de Stichting Buren zelfs een kapster die mensen op maandagmorgen gratis gaat knippen.

Het zijn verder geen lullige pakketjes die de stichting Buren aflevert. "Hier moet je eens voelen, zegt Willemse terwijl hij een volle boodschappentas aanwijst. "Daar zit wel 25 tot 30 kilo aan spullen in." Dankzij een groothandel in groene en fruit in het Forepark zit er ook altijd wel verse groente en fruit in het pakket. "Verder is er niets dat wij toevoegen over de datum", benadrukt Willemse. "Wat dat betreft hebben wij een goede naam en dat willen we graag zo houden."

Wat Willemse betreft zou een instelling als de Voedselbank eigenlijk niet nodig moeten zijn. Toch wordt het nog steeds drukker met aanvragen bij de stichting Buren. "Ik ben bang dat het altijd nodig blijft", komt hij tot de conclusie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant