Michael Newton van Eigenwijz restaurant gebruikt veel verschillende groenten bij zijn gerechten (foto: Jaedy Elzinga Fotografie).
Michael Newton van Eigenwijz restaurant gebruikt veel verschillende groenten bij zijn gerechten (foto: Jaedy Elzinga Fotografie).

Restaurant Eigenwijz doet het op eigen wijze

Ondernemer in Beeld 889 keer gelezen

Voorburg - Hij doet het op eigen wijze. Dat is wat Michael Newton van Eigenwijz restaurant aan wil geven met de bijzondere naam. Het restaurant aan de Kerkstraat 52 (voorheen Bij de Haard) opende op 8 oktober haar deuren. Met een zelfbedacht concept kan de klant genieten van een snelle maaltijd of van een uitgebreid diner in combinatie met heerlijke wijnen. Het Eigenwijz plankje is wel een heel bijzondere en smaakvolle start van het diner bij dit restaurant aan de Kerkstraat 52. Ook rond lunchtijd is het restaurant geopend.

Michael werkt al vele jaren in de horeca. Hij heeft bij verschillende restaurants als chef-kok gewerkt zoals restaurant Bij Mauce en restaurant Room. De afgelopen twee jaar werkte hij bij Millers Beach aan het strand van Kijkduin. "Dat was een enorme uitdaging", zegt Michael. "Dit is een grote strandtent waar wij sommige dagen wel 1000 tot 1500 gasten te eten hadden. Ik deed daar alle inkoop voor de keuken en stuurde het personeel aan. Daar heb ik wel geleerd hoe je een bedrijf moet runnen."

Maar niet alleen door zijn ervaring bij Millers maar zeker ook door zijn studie facilitair management heeft hij veel geleerd op organisatorisch vlak. Na deze studie is hij ook nog gestart met de universitaire studie bestuurskunde, en dan toch in de horeca terechtkomen. Dat vraagt om een verklaring. "Ik heb een heel brede interesse", vertelt hij lachend. "Naast mijn studies heb ik altijd in de horeca gewerkt. Ik werkte parttime in de keuken en heb echt affiniteit met koken, vroeger al. Van jongs af aan kookte ik thuis. Daarnaast heb ik altijd de ambitie gehad om iets voor mij zelf te beginnen. Nu doe ik iets wat ik echt leuk vind."

Michael heeft geen koksopleiding maar wel heel veel ervaring opgedaan in de keuken van de verschillende restaurants. "Natuurlijk is het jammer dat ik niet gelijk naar de koksschool ben gegaan maar aan de andere kant profiteer ik van mijn vaardigheden en heb ik een bepaald denkniveau opgedaan tijdens mijn studie."

Bij restaurant Eigenwijz kosten alle gerechten tussen de 8 en 13 euro, behalve het Eigenwijz plankje. Het Eigenwijz plankje bestaat uit een verzameling van charcuterie, vleeswaren, groenten, zoetzuur, soepjes, noten en kazen geserveerd met heerlijke broodsoorten. "Voor ieder wat wils. Ik denk dat zo'n 90% van de klanten het diner begint met een Eigenwijz plankje. En als je daarna nog een klein hoofdgerecht neemt heb je voor 22,50 euro heerlijk en uitgebreid gegeten."

De voor- en hoofdgerechten bestaan voor de helft uit vlees en voor de helft uit groenten. Michael gebruikt daarvoor veel verschillende groenten, ook de zogenaamde 'vergeten groente' als pastinaak, schorseneren en aardperen. Op de dinerkaart staan met name door de Hollandse, Franse en Britse keuken geïnspireerde gerechten. Er worden zoveel mogelijk dagverse producten uit het seizoen gebruikt dus de kaart wisselt regelmatig. "Elke twee weken staan er meerdere nieuwe gerechten op de kaart."

Bij de gerechten serveert Michael indien gewenst zelf gebakken frites. Michael staat in de keuken en Luke en Elaine staan de klanten te woord en serveren de gerechten uit. "Echt een topteam, beter kan je het niet hebben", aldus Michael enthousiast. Michael werkt vanuit een open keuken en kan zo ook af en toe een praatje maken met de klant en informeren of alles naar wens is.

Michael weet dat de Voorburger een kritische eter is maar heeft al vele klanten in zijn restaurant terug zien keren. "Het is aan mij om een zo goed mogelijk product te leveren. Daar kan de klant zeker op rekenen."

Meer informatie op www.eigenwijzrestaurant.nl of op facebook. Het Eigenwijz restaurant is geopend van maandag tot en met zaterdag voor lunch en diner. Reserveren kan via de website of door te bellen naar 070-3879930.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant