Ondernemer Rob de Groot en Johan Kool organiseerden een referendum (foto: Ap de Heus).
Ondernemer Rob de Groot en Johan Kool organiseerden een referendum (foto: Ap de Heus).

Juridische stappen tegen komst AZC

Actueel 1.406 keer gelezen

Leidschendam - Een van de tegenstanders van een AZC op Schakenbosch is ondernemer Rob de Groot. Hij heeft samen met Johan Kool een referendum georganiseerd waaruit volgens hen blijkt dat er geen draagvlak is voor een AZC voor 800 asielzoekers.

Door Inge Koot

Maar ook voor een AZC voor 200 tot 400 personen is volgens de Groot geen draagvlak in de buurt. Daarom roept hij alle omwonenden op om bezwaar te maken tegen de omgevingsvergunning die voor de tijdelijke vestiging van het AZC aangevraagd moet worden.

Rob de Groot heeft tijdens de raadsvergadering van dinsdag 15 december ingesproken namens de omwonenden. Van Gemeentebelangen en de VVD heeft hij de afgelopen tijd alle steun gekregen. "Ook het CDA leek tegen een AZC te zijn maar na een schorsing tijdens de vergadering gingen ze om", vertelt een teleurgestelde De Groot. Maar hij ziet nog kansen om de komst van asielzoekers tegen te gaan.

Om mee te kunnen werken aan het tijdelijke gebruik van Schakenbosch als AZC kan een omgevingsvergunning voor het tijdelijk afwijken van het bestemmingsplan verleend worden. Hierin wordt ook opgenomen voor welke periode deze omgevingsvergunning geldt. Tegen het besluit om deze vergunning te verlenen kunnen belanghebbenden bij de gemeente een bezwaarschrift indienen en daarna eventueel in beroep of hoger beroep gaan bij de bestuursrechter.

Als de gemeente een omgevingsvergunning verleent voor de vestiging van een AZC, dan wordt dat besluit bekend gemaakt in de gemeenterubriek op de website en in Het Krantje. Binnen zes weken na die bekendmaking kunnen belanghebbenden bij de gemeente een bezwaarschrift indienen. Hoe dat kan en aan welke voorwaarden zo'n bezwaarschrift moet voldoen wordt bij de bekendmaking uitgelegd.

Daarnaast heeft de Groot zijn hoop gevestigd op het COA waarvan nog niet duidelijk is of zij iets gaan doen met het aanbod van de gemeente voor een AZC met 200 mensen met doorgroei naar 400. "Waarschijnlijk wil het COA alleen starten met een AZC voor 400 personen. Als dat zo is, komt er helemaal geen AZC."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant