De cijfers zijn gebaseerd op 2013.
De cijfers zijn gebaseerd op 2013.

9,2% huishoudens onder lage-inkomensgrens in Leidschendam-Voorburg

Actueel 128 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Tijdens acties als Serious Request bekruipt bij sommigen het gevoel dat er veel geld wordt opgehaald voor arme mensen in bijvoorbeeld Afrika, terwijl arme mensen in Nederland ook best een duwtje in de rug verdienen. NUweekend onderzocht hoe het met de armoede in ons eigen land gesteld is.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) spreekt liever van huishoudens met een laag inkomen dan van arme gezinnen. Armoede is volgens het CBS een subjectief begrip in een rijk land als Nederland. Fysieke armoede, zoals geen dak boven het hoofd of honger of kou lijden, komt hier nauwelijks voor. Daarom gaat het CBS uit van een minimaal inkomen dat iemand nodig heeft voor basisbehoeften die we in Nederland normaal vinden. Dit kwam vorig jaar neer op een inkomen van minimaal 1.020 euro voor een alleenstaande en 1.920 euro voor een gezin met twee kinderen. In Leidschendam-Voorburg leven 3100 huishoudens onder deze lage-inkomensgrens. Dat is 9,2% van het aantal huishoudens. Het landelijke gemiddelde ligt op 10,4%.

Grote steden
Armoede blijkt niet gelijk over Nederland verdeeld. Met uitzondering van Utrecht, wonen armere huishoudens vooral in de grote steden. Huishoudens in Rotterdam hebben de grootste kans op armoede. In 2013 had bijna een op de vijf Rotterdamse huishoudens een laag inkomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant