Marianne van Kesteren (foto/tekst: Dick Janssen).
Marianne van Kesteren (foto/tekst: Dick Janssen).

Wie is...Marianne van Kesteren?

Actueel 1.223 keer gelezen

Voorburg - Marianne van Kesteren woont al ongeveer 35 jaar in Voorburg. Haar ouders deden veel op sociaal-maatschappelijk gebied. Marianne is zelf ook heel sociaal en zet zich graag in voor andere mensen die ondersteuning nodig hebben. "Ik kreeg het met de paplepel ingegoten", lacht zij.

Aanvankelijk hield Marianne zich vooral bezig met de opvang van huisdieren. "Ik had toen zo'n besteleend met stro achterin waarmee ik soms wel met drie tot vijf honden op pad was", aldus Marianne. Op een gegeven moment had zij zelf een wolfshond. "Die zijn zeer geschikt als reddings- en lawinehond. Daarmee ben ik ook een keer naar Oostenrijk geweest om na een lawine naar mensen te zoeken", vertelt zij.

Om gezondheidsredenen, waardoor zij te kampen kreeg met overgewicht en zij terecht kwam in een scootmobiel, is zij na de dood van haar laatste hond gestopt met de opvang van honden. "Ik wilde meer voor mezelf zorgen en ben daarnaast vrijwilligerswerk gaan doen" vertelt Marianne. Eerst zat zij in een bewonerscommissie in de wijk Bovenveen, vervolgens in het wijkplatform Bovenveen en daarnaast in de Cliëntenraad en later de Participatieraad. Ook maakt zij deel uit van de commissie toegankelijkheid van het Platform Gehandicapten Leidschendam-Voorburg.

Vanuit die laatste functie is zij vooral niet te spreken over de toegankelijkheid van de RandstadRail voor scootmobielen. "Begrijp me niet verkeerd, want ik wil alleen maar stimuleren dat mensen in scootmobielen er gebruik van maken. Het probleem zit hem echter in het feit dat de bestuurders van de RandstadRail geen tijd hebben om te wachten totdat je goed ingeparkeerd staat. En als die gaat rijden voordat de scootmobiel geblokkeerd staat, vlieg je naar voren en naar achteren tussen de schotten. Niet voor niets is mijn scootmobiel flink beschadigd en heb ik de achterleuning laten versterken. Die is al eens afgebroken."

Vanwege haar betrokkenheid met de wijk Bovenveen is zij de voortrekker geweest voor het project buurttender. "Dit komt voort uit de nieuwe participatiewet", aldus de Voorburgse. "Die is bedoeld om mensen mondiger te maken en te zorgen voor een stukje bewustwording. In Leidschendam-Voorburg zijn er drie pilotprojecten voor Buurttender, waarvan Bovenveen de eerste is. Daarvoor is door de gemeente een bedrag van 10.000 euro beschikbaar gesteld."

Een Buurttender geeft bewoners meer regie over wat er gebeurt in hun buurt. Buurttender geeft namelijk een buurt de kans om te bepalen wat de prioriteiten zijn, welke projecten moeten worden uitgevoerd en hoe het geld moet worden besteed. Bij Buurttender gaat het er om, dat veel mensen uit de buurt betrokken zijn: bewoners, ondernemers en organisaties. Bewoners maar ook ondernemers en organisaties, kunnen concreet zeggen wat er moet gebeuren in de wijk. En hoe het moet gebeuren. Samen bepalen en samen werken aan een fijnere buurt. Dat begint bij het indienen van ideeën.

"Inmiddels zijn er voor Bovenveen al zo'n 100 ideeën binnengekomen, waarvan sommige elkaar wel overlappen", laat Marianne weten. "Je hebt een idee en maakt zelf een plan dat je uitvoert, of laat uitvoeren en aanbesteedt. De gemeente faciliteert. Dat kan gaan om allerlei zaken om de leefbaarheid in de wijk te bevorderen. Van projecten tegen de vereenzaming van mensen, cultuureducatie, een buurthuis, activiteiten voor jeugd of ouderen, een speeltuin, kook- of EHBO-lessen en straatverlichting tot en met de bestrating toe."

Hoewel de wijk Bovenveen Marianne na aan het hart ligt, wil zij nu de Buurttender op gang is geholpen liever wat naar de achtergrond verdwijnen. "Ik ben misschien wel de voortrekker geweest, maar ik hoef niet zo nodig voorop te lopen", besluit de bescheiden Voorburgse. Meer info over buurtender op www.buurttender.nl, of kijk op facebook bij BuurttenderBovenveen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant