Afbeelding

Kiezen voor een vo-school in Zoetermeer

Algemeen 221 keer gelezen

ADVERTENTIE - Zoetermeer heeft veel te bieden op het gebied van voortgezet onderwijs. Achtstegroepers van de basisscholen en hun ouders uit Zoetermeer en de omringende gemeenten mogen daar blij mee zijn. Binnenkort zullen zij namelijk een keuze moeten gaan maken voor een middelbare school. Voor 16 maart, uiterlijk, moeten hun inschrijvingen bij de scholen voor voortgezet onderwijs binnen zijn. Sommige inschrijvingen zelfs iets eerder.

Zoetermeer heeft 7 middelbare scholen, ieder met een eigen identiteit, onderwijssoorten, specialiteiten en bijzondere eigen sfeer en cultuur. Samen bieden deze scholen voldoende capaciteit voor de opvang van alle basisschoolleerlingen uit Zoetermeer en de directe omgeving, ongeacht hun levensovertuiging, prestatieniveau of voorkeur voor onderwijstype.

Doorstroom- en slagingspercentages
De scholen zijn modern, uitstekend geoutilleerd en ze staan alle bekend om hun prima onderwijs, degelijke organisatie en hun goede doorstroom- en slagingspercentages. Alle scholen besteden aandacht aan de nieuwste onderwijsontwikkelingen zoals digitalisering. Ook wordt er ingezet op gevarieerde onderwijsvormen, individuele aandacht en extra ondersteuning aan leerlingen die daar behoefte aan hebben. De scholen zijn centraal gelegen in het zich steeds verder uitbreidende Zoetermeer. Alle scholen zijn eenvoudig aan te fietsen en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het gaat om de volgende scholen:

Alfrink College (havo, vwo, tweetalig vwo, in de onderbouw sportklassen): www.alfrink.nl 
Erasmus College ( gymnasium, atheneum, havo, mavo en EMC² Masterclass): www.erasmuscollege.nl
Oranje Nassau College Parkdreef (mavo, havo, atheneum, gymnasium): parkdreef.onc.nl
Oranje Nassau College Clauslaan (vmbo basis, vmbo kader, Masterclass Kader, mavo, mbo, alle opleidingen ook mogelijk met lwoo): clauslaan.onc.nl
Picasso Lyceum (gymnasium, atheneum, havo en TOPmavo): www.picasso-lyceum.nl
Stedelijk College (lwoo, vmbo basis en kader, mavo): www.stedelijk-college.nl
Het Atrium (praktijkonderwijs): www.hetatrium-pro.nl

Belangrijke rol
Voor sommige achtstegroepers en hun ouders is de keuze voor een middelbare school en een bepaald onderwijstype eenvoudig en eigenlijk nu al gemaakt; anderen zijn zich nog aan het oriënteren. Het uiteindelijke advies van de basisschool speelt bij de keuze natuurlijk ook een belangrijke rol. In ieder geval hebben de achtstegroepers en hun ouders nog even de tijd om goed na te denken en te overleggen. In de komende maanden kunnen zij zich uitgebreid laten voorlichten en daarvoor de informatie gebruiken die de scholen bieden.

Scholenfolder
Allereerst is die te vinden in de algemene scholenfolder voortgezet onderwijs, een gezamenlijke uitgave, waarin alle 7 middelbare scholen zich kort voorstellen. In de folder is een kaartje van Zoetermeer afgedrukt waarop de ligging van de scholen staat aangegeven. Ook bevat de folder een overzicht van data en tijden van alle voorlichtingsbijeenkomsten. Deze algemene scholenfolder is verkrijgbaar op de basisscholen en de middelbare scholen zelf.

Zelf komen kijken
Daarnaast bieden de scholen hun eigen voorlichtingsmateriaal en is er op de respectievelijke websites (zie hierboven) ook veel informatie te vinden. Om echt een goed beeld van de scholen te krijgen, kunnen de leerlingen en ouders natuurlijk het beste zelf komen kijken. De middelbare scholen openen in de eerste maanden van 2016 gastvrij hun deuren om te laten zien wat ze aan onderwijsmogelijkheden voor de achtstegroepers in huis hebben. En dat is niet gering! De gezamenlijke scholen voor voortgezet onderwijs in Zoetermeer wensen de achtstegroepers en hun ouders veel succes bij het maken van de juiste keus!

Uit de krant