Theatergroep Trivelino (foto: PR Trivelino/Maarten Uijttenboogaard).
Theatergroep Trivelino (foto: PR Trivelino/Maarten Uijttenboogaard).

Theatergroep Trivelino speelt 'Stuart Little' in Theater Ludens

Actueel 421 keer gelezen

Voorburg - Na twee jaar vol overgave gerepeteerd te hebben is theatergroep Trivelino thans op tournee. Op 12 maart ging het toneelstuk Stuart Little in première in het LaakTheater in Den Haag. Zondagmiddag 10 april wordt het in Theater Ludens in Voorburg gespeeld. Producente Vera Smits (63) is al 18 jaar begeleidster van deze Haagse theatergroep, die sinds 1986 bestaat en onderdeel uitmaakt van de Stichting Vrijetijdsbesteding, Thuishulp en Vormingsactiviteiten (VTV) voor mensen met een verstandelijke beperking.

Door Alexander Wagener

De VTV biedt een samenhangend aanbod van vormings- en vrijetijdsactiviteiten aan mensen met een verstandelijke beperking, dat aansluit bij de behoeften en wensen van de deelnemers en een bijdrage levert aan de kwaliteit van hun bestaan. Heel veel vrijwilligers werken aan mogelijkheden voor mensen met een beperking om te integreren, zodat zij met aandacht voor hun persoonlijke ontwikkeling volwaardig aan de samenleving kunnen deelnemen. Smits raakte destijds via een vriendin bij Trivelino betrokken. "Zij was daar regisseur en vroeg me of ik zin had om mee te gaan op een toneelmidweek. Die organiseerde zij toen voor de eerste keer. Ik zei dat ik wel wilde, maar niet wist of ik wel wat met de doelgroep had. De eerste dag was ik al meteen verkocht. Ik ben nooit meer weggegaan." Langzamerhand nam Smits steeds meer taken op zich. "En nu doe ik de volledige productie als we spelen. En soms speel ik zelf óók mee, zoals nu. Er is heel weinig verloop. De meeste spelers zijn al meer dan 10 jaar bij ons." Trivelino repeteert iedere maandagavond in het vrijetijdscentrum & restaurant Parkoers van VTV Den Haag in het Zuiderpark.

De doelstelling van Trivelino is om mensen met een verstandelijke beperking de gelegenheid te geven aan een breed publiek te laten zien dat zij op hun eigen specifieke wijze in staat zijn om een voorstelling te kunnen maken. Smits: "De spelers met een verstandelijke beperking hebben verschillende niveaus; van een lichte handicap met een redelijk spraakniveau tot matige handicaps met zeer moeilijk spraakniveau en beperkte motoriek." De groep spelers zonder verstandelijke beperking wisselt na iedere voorstelling van samenstelling. Smits: "Dit is om de mensen met een verstandelijke beperking steeds nieuwe impulsen te kunnen geven en te leren nieuwe contacten aan te gaan. Maar wat alle spelers gemeen hebben is hun ongelofelijke enthousiasme. Zo hebben we in het verleden bijvoorbeeld Midzomernachtdroom, de Vrek, het Land van Luna en Sweeney Todd gespeeld." Smits vindt het ontzettend leuk om toneel te spelen met verstandelijk beperkte mensen. "Alle spelers zijn iedere week weer even enthousiast. 'Stuart Little' wordt in 7 theaters in Den Haag en omgeving gespeeld. We garanderen het publiek echt een geweldige avond!"

Het toneelstuk Stuart Little is naar het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Elwyn Brooks ('E. B.') White (1899-1985) uit 1945 bewerkt en wellicht beter bekend van de bioscoophit uit 1999. Het verhaal draait om de mensenfamilie Little, waar de bijzondere muis Stuart vanaf zijn geboorte heel gemoedelijk opgroeit, totdat de vogel Margalo gewond aan komt vliegen en een poosje blijft om aan te sterken. Stuart wordt verliefd op Margalo, maar wanneer zij plotseling vertrekt is hij ontroostbaar. Hij besluit op zoek naar geluk en Margalo de wereld in te trekken. Aan de toneelversie van Trivelino doen Siti Bavinck, Celine Boelaerts, Joury van den Bos, Chantal Demelinne, Hwie Go, Frans Hofstede, Janine de Jager, Mirjam van der Lans, Gijsbert Jan Looyen, Cora Moor, Fred Nierstrasz, Peter van Neer, Truus de Niet, Janet Nulle, Gonnie Olierook, Volkan Oz, Piet Pronk, Walter Roeleven, Sylvia Ros, Vera Smits, Hennie van der Spank en Hanna van Vliet mee. De regie is in handen van Yvonne Nijhuis. Max Nierstrasz, bekend van de culturele radioprogramma's van Midvliet FM, verzorgt het geluid. Het aanvangstijdstip van Stuart Little op zondag 10 april in Theater Ludens (Burg. Feithplein 95, Voorburg) is 14:00 uur. Kaarten verkrijgbaar via www.theaterludens.nl, tel. 070-3871168, www.trivelino.nl of tel. 06-44072464 (Vera Smits).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant