Frans van der Helm, schrijver van de rubriek 'Historisch leven langs de Vliet' (tekst/foto: Dick Janssen).
Frans van der Helm, schrijver van de rubriek 'Historisch leven langs de Vliet' (tekst/foto: Dick Janssen).

Wie is...Frans van der Helm?

Algemeen 2.528 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg / Den Haag - Frans van der Helm (F.J.A.M. van der Helm) is de schrijver van 'Historisch leven langs de Vliet', een rubriek die om de week verschijnt in Het Krantje. Inmiddels is hij toe aan aflevering 10, terwijl hij voor een andere krant ook al zo'n 85 afleveringen schreef.

Eigenlijk is Frans een geboren Hagenaar. "Maar mijn voorouders komen wel uit Stompwijk; eigenlijk uit het deel van het vroegere Stompwijk dat inmiddels Nootdorp heet. Zij hadden een boerderij aan de Veenweg en ik heb ook nog familie gehad die woonden in een boerderij in Wilsveen", laat hij graag weten. Verder is hij van oorsprong econoom, maar hij vond het maar niets om altijd maar over geld bezig te zijn. Hij is nu werkzaam voor verschillende culturele organisaties.

Frans is gek op geschiedenis. "Ik vind het heerlijk om in de winter door de archieven te struinen. Notariële akten napluizen en van alles lezen over slootjes, smederijen enz. Mijn liefde gaat wel uit naar de 14e en 15e eeuw, maar waar ik over schrijf moet voor de mensen natuurlijk nog wel enigszins herkenbaar zijn." Hij vindt het tevens heerlijk om lezingen te geven. "Mensen bewust maken van de geschiedenis".

Het is allemaal begonnen toen hij aan zijn opa op zondag vroeg hoe zijn opa eigenlijk heette en die dat (op dat moment) niet kon vertellen. Toen is hij de familiestamboom gaan uitzoeken. "En bij de Haags archieven kwam ik pater Van Zijl tegen, die mij van alles vertelde over de geschiedenis van Erasmus en veel andere bekende grootheden. Toen ben ik me in de geschiedenis gaan verdiepen en als je naar het ene zoekt, kom je het andere tegen."

Vanwege zijn familiegeschiedenis in Stompwijk en Nootdorp, richt hij zich vooral op Leidschendam (voorheen Veur en Stompwijk), Voorburg en Nootdorp, maar hij maakt ook uitstapjes naar Den Haag. "Ik ga graag op de fiets door Leidschendam-Voorburg. De stamboom van de familie Van der Helm heeft hij inmiddels teruggevonden tot 1490 en hij hoopt binnenkort zelfs nog verder terug te kunnen gaan tot 1460. "De oorsprong van mijn familie is wel Stompwijk/Nootdorp, maar later zijn we meer naar het Westland getrokken."

Frans schrijft van alles over Leidschendam-Voorburg, van gebouwen tot personen en gebeurtenissen. "Ik zoek in de archieven en kom ook van alles tegen over bijvoorbeeld Vreugd en Rust, de veiling in Veur en ga zo maar door. Verder ben ik van plan om verhaaltjes te gaan schrijven over voorvallen in cafeetjes en tapperijen, aan de hand van oude rechtbankvonnissen. Of over boeren die op zondag aan het jagen waren en van de plaatselijke koddebeier een bon kregen omdat dat op zondag verboden was."

"Alles wat ik schrijf is aan de hand van gecheckte feiten en klopt dus", benadrukt hij. "Die feiten zijn als de stenen van een huis, waar je dan een leesbaar smeuïg verhaal van maakt. Tegenwoordig schrijft iedereen alles maar van elkaar over. Zo las ik wel eens artikelen en zag ik een film over De Poederdot, de Koningin van Voorburg, waar maar weinig van klopte."

De Damlaan en het Damplein in Leidschendam trekken Frans nog steeds. "Ik vind het wel jammer dat je steeds meer eettentjes ziet verschijnen en dat bijvoorbeeld het oude centrum van Leidschendam steeds meer verandert. Maar ja, je kunt de paardentram ook niet meer terughalen. We leven in het hier en nu en veranderingen horen er nu eenmaal bij. Alles wat je nu vastlegt is over 10 jaar ook wel weer leuk."

Van der Helm heeft al veel reacties op zijn artikelen in Het Krantje gehad. "De voorraad raakt nooit uitgeput. Ik heb nog wel zo'n 10 artikelen klaar liggen. Maar dat is bij mij net als goede wijn. Die laat ik eerst een tijdje rijpen en maak het na een tijdje af, totdat het helemaal naar mijn zin is." Voorlopig blijft Frans dus nog wel even doorschrijven: "Wie schrijft die blijft en de geschiedenis gaat nooit vervelen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant