De jubilarissen Hans Biard, Robert de Bok, Marcel Breeuwsma, Gerard van der Meij, Max Nierstrasz, Jan-Willem van Renesse, Carry Wortel en Arjen Zijlstra ontvingen de gouden microfoon. (Foto: Frans Maurits van den Bergh).
De jubilarissen Hans Biard, Robert de Bok, Marcel Breeuwsma, Gerard van der Meij, Max Nierstrasz, Jan-Willem van Renesse, Carry Wortel en Arjen Zijlstra ontvingen de gouden microfoon. (Foto: Frans Maurits van den Bergh).

Acht jubilarissen bij jubilerende omroep Midvliet

Actueel 1.085 keer gelezen

Leidschendam - Het is feest bij omroep Midvliet. De lokale omroep bestaat 25 jaar. Maar daarnaast zijn er ook nog acht jubilarissen die al 25 jaar bij Midvliet actief zijn en woensdag 1 juni in het zonnetje werden gezet. Zij ontvingen een 'gouden microfoon' uit handen van Louis Bekker, voorzitter van omroep Midvliet, gevolgd door een muzikale aubade van Feestkapel De Blaasknarren.

Door Inge Koot

De initiatiefnemers van de omroep, waaronder de nu nog steeds actieve vrijwilliger Gerard van der Meij, zijn al in 1988 gestart met de plannen voor het opzetten van een lokale omroep. Dat bleek minder eenvoudig dan vooraf gedacht. Pas op 1 juni 1991 ging de eerste uitzending de lucht in. Hans Biard, Robert de Bok, Marcel Breeuwsma, Gerard van der Meij, Max Nierstrasz, Jan-Willem van Renesse, Carry Wortel en Arjen Zijlstra boden zich destijds direct aan als vrijwilliger. Zij zijn degenen die na 25 jaar nog steeds actief zijn voor Midvliet, als presentator of als medewerker in de techniek.

Omroep Midvliet is ontstaan uit ziekenomroep Phoenix, toen nog alleen maar te beluisteren door zieken en bejaarden. Daar kwam verandering in toen de wet het mogelijk maakte een lokale omroep op te zetten. Maar dat bleek minder eenvoudig dan gedacht. Er zijn veel gesprekken gevoerd met de politiek en maatschappelijke organisaties. Er moesten medewerkers gevonden worden, een studioruimte, apparatuur en een plek om de zendmast neer te zetten. Ook moest er een organisatie komen dus de stichting werd opgericht.

De studio werd gevonden in een leegstaand deel van de oude bibliotheek op het Fluitpolderplein. Na enige discussie mocht er op het gebouw een antennemast geplaatst worden. In maart dat jaar vonden de eerste testuitzendingen plaats. Bij de eerste uitzending, op 1 juni 1991, vond plaats in aanwezigheid van de burgemeesters van de voormalige gemeente Leidschendam en Voorburg, samen met twee acteurs van de toen ook al populaire TV serie GTST, die toevallig in Leidschendam en Voorburg woonden. Een legendarisch moment dat de start was van 25 mooie jaren met hoogte en dieptepunten en heel veel leuke anekdotes. Zoals bijvoorbeeld de 1 april grap uit 1993 die ging over de aanlevering van muziek via het internet. Dat is nu heel gewoon maar in 1993 nog verre toekomst. De CD en platen collectie had Midvliet niet meer nodig en het publiek mocht ze komen ophalen op een bepaalde tijd op een bepaalde datum. Dat zorgde uiteraard voor veel hilariteit toen bleek dat het een 1 april grap was.

Door nieuwbouw voor de bibliotheek op het Fluitpolderplein moest Midvliet in 2010 verhuizen naar de huidige locatie op de Damlaan. Een enorme verbetering voor de omroep maar ook een grotere druk op de organisatie om het financieel en organisatorisch onder controle te houden. In juni 2014 nam Louis Bekker de voorzitters hamer over van Ed Meester. Ed heeft zich 10 jaar met hart en ziel ingezet voor de lokale omroep. Hij heeft de verhuizing begeleid naar de Damlaan en daarnaast gezorgd voor een professionelere programmering. Aan Louis Bekker de schone taak de schaalvergroting binnen de lokale media te begeleiden. De 250 lokale omroepen in Nederland moeten teruggebracht worden naar 50 streekomroepen. Bekker is al in gesprek met de omroep in Zoetermeer en de omroep in Leiden. "Maar het kan nog alle kanten op gaan", vertelt Bekker. "Dit speelt al jaren maar er wordt nu wel steeds meer druk op gezet vanuit de overheid." Ook de aanvraag van de zendmachtiging speelt dit jaar. "Elke vijf jaar moet er opnieuw een zendmachtiging aangevraagd worden. Ook andere omroepen kunnen een aanvraag indienen in Leidschendam-Voorburg. Ik weet dat er meer kapers op de kust zijn dus dat is ook best spannend. Ik hoop hierover eind juni meer te weten."

De afgelopen 25 jaar zijn voor omroep Midvliet bij tijd en wijle best turbulent geweest maar ook de toekomst zal weer de nodige flexibiliteit vergen van de vrijwilligers. De enthousiaste groep vrijwilligers die de omroep momenteel draaiende houdt is in ieder geval voorlopig nog niet van plan om er mee te stoppen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant