Van Manen (met bal) doet mee aan de oefeningen (foto: Alexander Wagener).
Van Manen (met bal) doet mee aan de oefeningen (foto: Alexander Wagener).

Nieuwe trainer dorpsclub Erik van Manen blanco in Stompwijk

Sport 311 keer gelezen

Stompwijk - Dinsdagavond, sportpark De Meerhorst. Op de ene helft van het hoofdveld traint een kleine afsplitsing van de vrouwenvoetbalselectie; op de andere helft de selectiespelersgroep van zondag derdeklasser Stompwijk'92, die de 2e training afwerkt; de 1e training was de avond ervoor. Ter begroeting van de mensen op het veld claxonneert een tractorrijder vanaf de fietsdijk; enkele spelers zwaaien terug.

Sportverzorger Mike Lansbergen verzorgt de conditietraining; Erik van Manen (37) de baltraining, waaraan hij zelf ook deelneemt. Eind mei maakte de dorpsclub bekend dat Van Manen (37) de nieuwe hoofdtrainer werd.

Van Manen woont vanaf 2011 in de Randstad. "Ik woon met mijn vrouw en 3 kinderen in Noordwijkerhout. Het werk van mijn vrouw in de jeugdzorg bracht ons hier. We komen uit Gelderland. Daar heb ik bij v.v. Stroe, SDV Barneveld en VVOG (Harderwijk) in de jeugd gevoetbald, en in de senioren ook bij SDV Barneveld, en bij NSC (Nijkerk), Roda'46 (Leusden) en v.v. De Glind. Tien jaar geleden moest ik stoppen met voetballen; gescheurde kniekruisbanden tijdens een wedstrijd." Hij legde zich toe op het trainersvak en behaalde de diploma's TC3 en TC2. "Ik was in 2008-2009 assistent-trainer bij Roda'46 en ben daarna 2e elftaltrainer bij v.v. Renswoude geweest." Van Manen ging daarna als A-jeugdtrainer aan de slag bij VVSB in zijn nieuwe woonplaats. "Vooruitlopende op onze komst kon ik daar al beginnen. Een half seizoen heb ik heen en weer gereden. Door de verhuizing heb ik ook mijn eigen technisch installatiebedrijf moeten verkopen. In Noordwijkerhout werk ik nu bij ijzerwarenhandel Kruyt."

Twee jaar geleden werd Van Manen hoofdtrainer van toen nog derdeklasser UDO (Oegstgeest). "VVSB was een goede leerschool. De A-jeugd speelde hoofdklasse op zaterdag. Op een gegeven moment ben ik het 2e elftal op zondag erbij gaan doen om de overstap van jeugd naar senioren gemakkelijker te maken. VVSB 2 speelt reserve hoofdklasse en VVSB 1 is topklasser, wat nu derde divisie is." Zijn eigen overstap van de (reserve) hoofdklasse naar de derde klasse vond hij geen degradatie. "UDO was en is een mooie club. In april degradeerden we helaas naar de 4e klasse. De motivatie bij spelers en trainer was zoek, omdat de club toen al had besloten om op zaterdag te gaan voetballen en in de 4e klasse opnieuw moest beginnen. Het was nog onduidelijk hoe de nieuwe zaterdag selectiespelersgroep er kwantitatief en kwalitatief uit zou komen te zien. We besloten in goed overleg dat we ieder onze eigen weg zouden gaan. Onze ambities kwamen niet meer overeen."

"Dat er een vacature bij Stompwijk'92 zou komen wist ik op dat moment niet. Ik had twee jaar eerder ook al gesolliciteerd, toen de club voor Ted koos. Met UDO heb ik vier keer tegen Stompwijk'92 gespeeld. De laatste ontmoeting in februari was Ted er weer bij en vol goede moed. Ik heb geen overdracht of iets dergelijks met hem gehad en sta dus feitelijk blanco tegenover de spelersgroep. Voordat ik de uitnodiging te komen werken aanvaardde heb ik eerst nog een gesprek met een spelersafvaardiging gehad. Men vertelde heel eerlijk hoe selectievoetbal eruit ziet en beleefd wordt. Dat er bijvoorbeeld gezaalvoetbald en gefeest wordt. Ik ga geen energie steken in het veranderen van de clubcultuur, zolang er maar op de training en zondagmiddag inzet getoond wordt. We hebben onze ambities naar elkaar uitgesproken. Ik weet dat Stompwijk'92 kan voetballen. Laat het dan ook maar zien."

Zelf (zaal)voetbalt Van Manen tegenwoordig ook weer. "Met vrienden onderling op zondagavond in Voorhout. Mijn vrouw en ik zitten daarnaast regelmatig op de racefiets. Onze kinderen voetballen." Hij heeft zin in de competitie. "De voorbereiding is nog door Ted samengesteld. Ik daar nog een oefenduel op de dinsdagavond voor de start van de competitie aan toegevoegd. De groep waarmee ik de competitie wil gaan starten speelt dan tegen tweedeklasser DOSR. Dan weet ik hoe ver we op dat moment zijn." Hij heeft zin in de nieuwe uitdaging. "We werken in een klein team van enthousiaste mensen met een goede spelersgroep. Rob van Benten is niet alleen 2e elftaltrainer, maar ook assistent-trainer bij het 1e elftal. Hij is zeer gedreven en ademt voetbal. Het is heel fijn om met hem samen te mogen werken."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant