Alexander Wagener (foto/tekst: Dick Janssen).
Alexander Wagener (foto/tekst: Dick Janssen).

Wie is...Alexander Wagener ?

Actueel 784 keer gelezen

Leidschendam - Alexander Wagener is geboren en getogen in Leidschendam, maar is inmiddels al weer 16 jaar woonachtig in Honselersdijk in het Westland. De sportverslaggever van Het Krantje loopt echter al zo lang rond op de voetbalvelden in de regio, dat iedereen hem wel kent.

Alexander (52) kwam op 1 mei 1995 in dienst van Het Voorburgse Krantje. "Het was nog een beetje pionieren, samen met Dick van As, de onlangs overleden Inge Eijkenduijn en Christine Piekhaar. We werkten met z'n vieren vanuit ons eigen kantoortje aan de Rembrandtlaan bij de rotonde in Voorburg."

Na enkele jaren sloot het Voorburgse kantoortje en kwam de Voorburgse redactie naar het kantoor aan de Prins Hendriklaan in Leidschendam. "Daar heb ik ook nog een tijdje als redacteur op de woensdag gewerkt", vertelt Alexander. Hij was vier jaar in vaste dienst bij Het Krantje en daarna bleef hij aan Het Krantje verbonden als freelancer. Hij nam later ook de sport voor Het Leidschendamse Krantje voor zijn rekening, als opvolger van Nico Mos.

Hij had het er maar druk mee: Tonegido, Forum Sport, Stompwijk'92, Wilhelmus (zaterdag en zondag), RKAVV (dames en heren) en SVLY (Leidschenveen). "En omdat er veel Leidschendamse meiden voetballen, schrijf ik ook nog regelmatig wat over de dames van ADO Den Haag", vult Alexander aan. Intussen is Tonegido opgeheven, en hebben de zaterdagafdeling van Wilhelmus en FC Leidschenveen geen standaard elftal meer. Met de overgebleven verenigingen in Leidschendam-Voorburg en Stompwijk heeft hij het echter nog voldoende stof om over te schrijven.

Alexander groeide op in de Leidschendamse wijk De Prinsenhof. "Ik heb nog op school gezeten op het Veurs College aan het Fluitpolderplein en in de Rijnlandstraat", vertelt hij. Na bijna 25 jaar te hebben gewerkt voor diverse jeugdzorginstellingen, is hij sinds zes jaar werkzaam in de gehandicaptenzorg. Hij woont samen en is vader van een dochter, een zoon en een pleegzoon. Zijn sociale bewogenheid komt ook wel een beetje tot uiting in zijn artikelen, waarin hij vaak aandacht heeft voor de mens achter de sporter.

Alexander heeft zelf ge(zaal)voetbald bij SEV en Gymnova (nu RKAVV) in Leidschendam. "Maar ik was niet zo'n hoogvlieger", vindt hij zelf. Al snel werd hij scheidsrechter. Ook was hij nog een tijdje jeugdsecretaris bij SEV en zaalvoetbalbestuurder bij SEV. "Oh ja, en ik was ook nog een tijdje vlagger bij het eerste van SEV", herinnert hij zich. "Maar dat is wel heel lang geleden; toen voetbalden zij nog op het Heuvelpark. Ik voel mezelf ook nog steeds een SEV-ver."

In totaal was Alexander ruim 15 jaar actief als (landelijk) zaalvoetbalscheidsrechter. "Zelfs tot aan de eredivisie. Toen floot ik wedstrijden van zaalvoetbalgrootheden als Edwin Grünholz, Joop Ludwig enz." Hij floot verder 20 jaar tijdens het Gymnova zaalvoetbaltoernooi en nog steeds op het 'Wij zijn RKAVV-toernooi.' Sinds zijn kinderen er voetballen is hij vrijwilliger bij SV Honselersdijk als clubscheidsrecther en vlagger van de C1 (tegenwoordig Jo15) waarin zijn oudste zoon voetbalt.

Voordat hij bij Het Krantje kwam deed Alexander al het een en ander met sportverslaggeving. Hij verzorgde vier jaar lang de presentatie en (eind)redactie van sport- en actualiteitenprogramma's bij de lokale radio-omroep Midvliet FM. Daarnaast is hij zelf ook vrij sportief. "Ik loop minstens eens per week hard op maandag of donderdag bij de Westlandse atletiekvereniging Olympus '70", laat hij weten. Ook heeft hij vier keer keer de Roparun gelopen, een estafetteloop van ruim 500 km van Parijs naar Rotterdam om geld op te halen voor recreatieve voorzieningen voor mensen met kanker. Daarnaast ging hij drie keer mee als chauffeur, of filmer/fotograaf.

Als het aan Alexander ligt, blijft hij nog tot in lengte van jaren sportverslaggever voor Het Krantje. "Ik kan wel zeggen dat ik behoorlijk voetbalverslaafd ben geworden", lacht hij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant