Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

RAADSFLITS

Column 128 keer gelezen

Kent u de paarse krokodil nog? OHRA-reclame 2005. Aantijging tegen bureaucratie, idiote regels en burgeronvriendelijkheid.

Opfrisbeurtje: Moeder komt met dochter in zwembad. Meisje heeft haar opblaasbare paarse krokodil vergeten. Gelukkig ziet ze hem staan in een hoek achter de kassa. Dus meteen meenemen. Fout. Dienstdoende chagrijn, likt aan zijn vingers, pakt een formulier en blaft tegen de moeder: "Invullen in blokletters". Dan: "Achterkant". Tenslotte: "Morgen tussen 9 en 10 inleveren bij de dienst recreatie".

Wat volgt is een absolute klassieker op de Nederlandse televisie. Twee korte zinnen, die bij velen zijn blijven hangen. Niet te wissen uit ons geheugen. Cultuurgoed. De moeder wijst, stomverbaasd: "Maar hij staat daar!" De man kijkt niet op of om en antwoordt magnifiek onderkoeld: "Ja, hij staat daar".

Gaf super de doorgeslagen regelgeving weer. Ook de verwijdering tussen burger en ambtenarij. Dacht er aan bij het lezen van de raadsflits. Ooit was ik door gemeente als gast uitgenodigd om het ambtelijk taalgebruik te torpederen en 'meer leesbaar te maken voor een ieder'.

Of het geholpen heeft? Lijfspreuk vanuit politiek en ambtenarij luidt al jaren: "Verklein de kloof met de burgers". De raadsflits toont ons onvoorwaardelijk aan, dat het niet echt begrepen is.

Raadsflitsen zijn bestemd voor ons, de burger. Van geletterden tot minder belezen burgers. Wij moeten het kunnen begrijpen. Een oordeel kunnen vellen, een mening kunnen geven. Geen Jip-en-Janneke taal. Onnodig, we zijn niet achterlijk. Maar termen als 'gebouwenschuif' en 'nascheiding' helpen ons niet meteen op weg.

Bij gebouwenschuif denk ik aan de gevolgen van een enorme aardbeving of andere natuurramp. Bij nascheiding slaat mijn kop helemaal op hol. Wat is dat nou? De gevolgen van een sardonisch bittere vechtscheiding, waarbij de partners elkaar voor het eerst in jaren uitkleden? Helaas, zo sappig is het niet.

Kort samengevat, je flikkert alle karton, kunststof -en metaaltroep op een hoop en erna vindt de scheiding plaats. Zoiets, eigenlijk. Gek, ook nu ik het weet denk ik bij het horen van nascheiding aan allerlei enge ziektes. ("Nog last van je nascheiding?") Terug naar raadsflits.

Transparante stappenplannen, behandelvisies, middensegmenten, organische modellen. Zomaar wat kreten. Ik hoor het mezelf nog niet zeggen tegen mijn buurman: "`t Is wat met die organische modellen, hé?" En tijdens een dinertje lijkt het me gezellig om aan een vriend , die net begint aan zijn spareribs, te vragen naar de behandelvisie van zijn smerige klauwen.

Na de paarse krokodil kent Leidschendam-Voorburg ook een eigen kleurensymbool. De raadsflits rept over snippergroen. Waarschijnlijk het woekerende groen dat in mijn buurt tussen de tegels groeit en waar al jarenlang niets (..) aan wordt gedaan.

Snippergroen, een verdwaalde kikker, die in de houtversnipperaar terecht kwam? Geen idee. Na wat wroeten blijkt het gemeentegrond, dat grenst aan een tuin. Weten we ook weer. Ambtelijk taalgebruik. Verankerd en structureel vaag. 'Uithuizing van functies' en 'bestuurlijk handelingskader'. Gericht aan ons, burgers.

Het blijft te zot voor woorden!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant