Johan van Workum.
Johan van Workum.

Wie is...Johan van Workum?

Algemeen 723 keer gelezen

Leidschendam - Johan van Workum komt oorspronkelijk uit de Betuwe, maar kwam in 1969 naar Den Haag. In 1971 verhuisde hij naar de Spinozalaan in Voorburg, woonde tussendoor ook nog een tijdje in Nootdorp, en streek in 1981 neer in Park Leeuwenbergh in Leidschendam.

Van Workum werkte 21 jaar in de dagbladjournalistiek voor o.a. Parool en Trouw. Verder is hij 10 jaar medewerker geweest van het cultureel centrum De Rode Hoed in Amsterdam, vanuit de vereniging van religieuze socialisten. Daarna is hij veel freelance werk gaan doen, zoals docent aan de School voor Journalistiek, schrijven voor uiteenlopende organisaties als de Nationale Commissie Duurzame Ontwikkeling (NCDO), en het organiseren van conferenties en debatten. In Leidschendam werd hij vervolgens gevraagd om voorzitter te worden van de Stichting Lokale Agenda 21, dat later samenging met stichting Duurzaam Voorburg tot de huidige stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg. Van Workum is nu zo'n 20 jaar voorzitter.

In de huidige stichting Duurzaam LDVB zitten mensen uit allerlei organisaties met hart voor duurzaamheid en natuur; Fietsersbond tot Vogelbescherming, werkgroep Groenbeheer, Stadstuin Rusthout, enz. "We zitten ook op het vinkentouw als ergens plannen worden uitgebroed", geeft Van Workum aan. "Dat er wordt gedacht aan de natuur en het milieu, waterberging en dergelijke. Ik spreek ook in bij de gemeenteraad als die plannen in behandeling zijn."

Op dit moment houdt de stichting zich – samen met 13 andere organisaties - bijvoorbeeld bezig met de bebouwing van de Duivenvoorde Corridor. "Met de bebouwing wil de gemeente de kosten van het uitkopen van tuinders terugverdienen. Maar nu trekt de woningmarkt sterk aan en stijgen de prijzen van bouwgrond snel. Daarom stellen wij voor om een deel van de bouwplannen uit te stellen. En hopelijk helemaal te kunnen laten vallen als er nog meer meevallers komen." De stichting steunt ook de totstandkoming van groene schoolpleinen. En ze praatte mee over de Gebiedsvisie Stompwijk, met de ontsluitingsweg als hete aardappel.

Nieuwe acties zijn bijvoorbeeld de Bespaarbox voor huurders van woningen van de woningcorporaties. In de box komen zaken om energie en water te besparen. "Nu loopt de actie Steenbreek. Als je een tegel eruit haalt bij je huis, krijg je een gratis plantje. Want het klimaat verandert. Hoe meer 'versteende' tuinen, hoe vaker bij lange hoosbuien het riool het niet aan kunnen en straten en kelders onderlopen, natte kruipruimten enzovoort. Een 'regentonactie' met korting bij aankoop is er ook. Je verspilt dan geen leidingwater om je planten water te geven."

Zelf is Van Workum ook milieubewust. "Ik ben opgegroeid op een boerderij en mijn partner is afkomstig van een bloemisterij, dus het groen zal wel in onze genen zitten." Hij heeft een compostbak gemaakt en eet voornamelijk groente uit eigen tuin. "We hebben een keer geprobeerd om jaarrond uit eigen tuin te eten, afgezonderd van aardappelen want die zijn ziektegevoelig. Maar dat valt best tegen; in de winter aten we vooral peen, boerenkool en prei. Verder hebben wij zonnepanelen en een regenton, en doen bijna alles op de fiets en met de trein. Tegen de schade van slakken – dit jaar heel erg – gebruiken we nu een band met koperbeslag. Je hebt dan geen gif nodig, maar het is wel extra werk."

Van Workum zit verder in het Buurtpreventieteam van zijn wijk. "We zijn met 42 mensen op nog geen 200 woningen. Gemiddeld lopen we om de dag wel een ronde. Aanvankelijk nam het aantal inbraken af, maar het lijkt nu weer toe te nemen. Soms vragen we ons af of het echt helpt. Maar we kennen nu veel meer mensen uit onze buurt. Dat versterkt de sociale cohesie, je spreekt elkaar veel makkelijker aan. En het is ook gewoon best gezellig", zegt hij tot slot.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant