Afbeelding
Lezing bij Hofstede

Is uw huisdier bang voor vuurwerk?

Algemeen 125 keer gelezen

ADVERTENTIE - December is niet voor iedereen een feestmaand. Veel huisdieren zijn bang voor de harde en onverwachte knallen van vuurwerk en dit kan een hoop stress veroorzaken. Met name honden kunnen zeer angstig reageren op de geluiden van vuurwerk, zowel binnen als buiten.

Hoe te reageren op angst? Het negeren van angst is allang achterhaald en ook niet succesvol. De gedachte hierachter is dat het angstgedrag op deze manier geen aandacht krijgt. Deze aandacht zou het angstgedrag versterken. Er wordt dan echter voorbijgegaan aan het feit dat er bij angst twee elementen te onderscheiden zijn: hoe het dier zicht voelt en hoe het dier vervolgens reageert. De emotie angst zelf mag niet genegeerd worden. Uw hond mag best schrikken.

Stelt u zich voor dat u bang bent voor spinnen en uw angst wordt niet erkend. U zult misschien alleen minder angst durven tonen of denken dat u er helemaal alleen voor staat. Bij honden werkt dit niet anders. Negeren werkt dus averechts. Als uw hond schrikt, mag u hem best even bij u roepen. Geef hem op dat moment de steun die hij nog heeft, maar laat dit niet te lang duren. Het beste is het om de hond af te leiden, bijvoorbeeld door leuke hersenwerkspelletjes te bedenken of een lekker kauwbot aan te bieden. Het is belangrijk dat uw hond het idee krijgt dat er eigenlijk niets aan de hand is.

Lezing over vuurwerkangst
Op maandag 28 november geven wij om 18.30 uur een lezing over vuurwerkangst. Samen met een honden- en kattengedragstherapeut geven wij u in ongeveer 2 uur tips om de vuurwerkperiode voor uw huisdier aangenamer te maken. De kosten bedragen € 5,- per persoon inclusief koffie/thee en iets lekkers. Aanmelden kan via 070 - 369 42 40 of aan de balie.

Hofstede Dier en Tuin
Schrepelpad 6,
2491 EE Den Haag
Tel. 070 - 386 09 16

Uit de krant