Burgemeester Klaas Tigelaar tijdens zijn eerste nieuwjaarstoespraak in de gemeente Leidschendam-Voorburg (foto: Inge Koot).
Burgemeester Klaas Tigelaar tijdens zijn eerste nieuwjaarstoespraak in de gemeente Leidschendam-Voorburg (foto: Inge Koot).

Nieuwjaarstoespraak burgemeester: 'We hebben elkaar nodig'

Actueel 531 keer gelezen

Leidschendam - "We hebben elkaar nodig." Dat is het thema van de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Klaas Tigelaar op maandag 9 januari in het Raadhuis in Leidschendam.

Door Inge Koot

Inwoners, ondernemers, raadsleden en gemeenteambtenaren wensen elkaar het allerbeste voor 2017 en worden door Tigelaar gestimuleerd samen naar nieuwe kansen en mogelijkheden te kijken. "We vragen ons daarbij af wat we nodig hebben om in 2017 samen te leven. Wat gaat u doen? Welke plannen hebt u? Welke voornemens? Wat is er in het nieuwe jaar nodig? Wat kan ik daarin betekenen? Onthoudt u daarbij één ding: we hebben elkaar nodig!"

Het was voor burgemeester Klaas Tigelaar de  eerste nieuwjaarstoespraak als burgemeester van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Tigelaar begint met terugkijken naar 2016 waarin terreur en aanslagen centraal staan. "Het raakt ons. Het doet ons beseffen hoe waardevol en noodzakelijk het is om ons te blijven inzetten voor vrijheid en veiligheid, ons vasthouden aan waarden en normen in onze samenleving. Want dat maakt dat onze kinderen veilig kunnen opgroeien, dat wij in harmonie met elkaar kunnen samenleven." Tigelaar geeft ook aan dat de politiek met antwoorden moet komen op de grote tegenstellingen in de samenleving  "Nieuwe antwoorden, want we weten dat de wereld verandert en nooit meer hetzelfde zal zijn. "Onder andere een verkiezing van Trump, een brexit, de opstelling van Rusland in wereldwijde conflicten, en de dreiging van terreur hebben allen invloed op de veranderingen in de wereld. Die veranderingen hebben ook invloed op ons eigen leven, op ons samenleven hier. Het doet een beroep op onze eigen verantwoordelijkheid, wat kan ik betekenen voor de mensen om mij heen?"

Dat men elkaar nodig heeft, dat is de boodschap die Tigelaar wil overbrengen. Om die reden vraagt hij aandacht voor de Lokale Educatieve Agenda. In een naastgelegen zaaltje kunnen de aanwezigen informatie vinden over deze Educatieve Agenda. In samenwerking met vele organisaties uit het onderwijs, kinderopvang, de zorg, arbeidsmarkt en economie, is er eerst in 2015 een Onderwijsvisie vastgesteld en in 2016 uitgewerkt in de Lokale Educatieve Agenda. Een samenhangend beleid voor kinderen van 0-20 jaar dat vertaald is in concrete acties voor de komende twee jaar. Hierbij wordt ingezet op ontwikkeling van integrale kindcentra: één organisatie voor ontwikkelen en leren om zo een rijke, diverse en inspirerende omgeving te bieden waarin kinderen hun talenten optimaal kunnen ontwikkelen. "De totstandkoming van de Lokale Educatieve Agenda en de uitvoering daarvan laat zien hoe wij elkaar nodig hebben om de verantwoordelijkheid en de zorg voor onze kinderen optimaal in te vullen."

Tigelaar ziet 2017 als een jaar waarin de nieuwe akkoorden van verandering worden ingezet en de nieuwe thema's in het muziekstuk worden neergezet, maar waarvan vervolgdelen van de partituur nog moeten worden ingevuld. De burgemeester sluit zijn nieuwjaarstoespraak af met de woorden: "Eén ding is duidelijk: alle instrumenten doen mee, maar misschien wel op een andere manier. Het is als of zij samen het muziekstuk gaan invullen, op zoek naar nieuwe muzikale mogelijkheden. Een nieuw samenspel. We hebben elkaar nodig. Doet u mee?"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant