Wijkagent Karim Habyby.
Wijkagent Karim Habyby.

De wijkagent: Karim Habyby

Actueel 977 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Karim Habyby is wijkagent van de Heuvelwijk, Raadhuiskwartier, Verzetsheldenbuurt, Damsigt, Kleurenbuurt, Sytwende III en Winkelcentrum Leidsenhage.

Door Dick Janssen

Karim (37) is van Marokkaanse afkomst en in Gouda opgegroeid. Hij zit zo'n 12 jaar bij de politie en sinds vier maanden is hij benoemd tot wijkagent in Leidschendam-Voorburg. "Ik vind dit de leukste baan binnen de politie", zegt hij. "Naast het feit dat er in mijn wijk een grote diversiteit is in gebied en werkzaamheden, vind ik het ook leuk om middenin de wijk te staan, verbinding te maken met bewoners winkeliers en professionals in de hulpverlening en zaken te signaleren. Als wijkagent ben je de verbindende factor. Wijkagenten zitten in de haarvaten van de samenleving."

Samenwerking met de buurtpreventieteams (BPT's) is erg belangrijk voor de wijk en de wijkagent, meent Karim. Deze teams bestaan uit inwoners die meerdere keren per maand op verschillende tijdstippen rondes lopen door hun wijk en verdachte situaties melden. "Ik vind dat je burgers actief mee moet laten doen en wij hebben hen ook nodig. Zo'n 80% van de 'heterdaadjes' vindt plaats dankzij meldingen van burgers", vertelt hij. "Die oog- en oorfunctie in de buurt is belangrijk." Hij is enthousiast over de BPT's en de invoering van de buurt-WhatsApp. "Die leveren een grote bijdrage aan de leefbaarheid en veiligheid en dat moeten we stimuleren." Hij gaat zelf elk kwartaal met preventieteams meelopen.

Karim probeert verder veel contact te leggen met de jeugd in de wijken. Zo is hij regelmatig te vinden bij de jongerenwerkers van Sport en Welzijn en de jongeren zelf in de Heuvelwijk. "Ik heb daar korte lijnen en warme contacten. Een wijkagent kan door zijn contacten zaken boven tafel krijgen die niet zichtbaar zijn. Door met mensen te praten, leg je de puzzel om te kijken wat er in de wijk speelt." Karim is biker, dus vaak op de fiets in zijn wijken te vinden. "Dan kun je wat makkelijker verbinding leggen omdat je direct aanspreekbaar bent." In december heeft Karim ook vuurwerklessen gegeven op de Maria Bernadetteschool en de Margrietschool.

Dat winkelcentrum Leidsenhage in zijn wijk de komende jaren flink gaat groeien, vindt Karim een uitdaging. Hoe gaat het worden als de bezoekersaantallen gaan stijgen? Hij is er al regelmatig te vinden om het gebied goed te leren kennen en te overleggen met ondernemers en beveiligingsbedrijf Secuwatch. Fietsendiefstallen en zakkenrollerij zijn aandachtspunten in het winkelcentrum. In december werd dan ook een preventieve actie gehouden, in samenwerking met winkeliersvereniging Leidsenhage, en Secuwatch. Daarbij werden mensen 'gerold' door acteur-zakkenrollers en vervolgens geattendeerd op het feit dat zij het deze lieden wel erg makkelijk maakten. Dit om de bewustwording te vergroten en tips te geven. Tegen fietsendiefstallen worden eveneens regelmatig preventieve acties gehouden, waarbij de postcode in de fiets wordt gegraveerd en de noodzaak van registratie en een goed slot wordt benadrukt. Een ander aandachtspunt is de babbeltruc aan de deur, vaak bij senioren, maar ook het pinnen in winkelcentra. "Je hebt bijvoorbeeld het 'shoulderen', waarbij iemand over je schouder meekijkt als je pint. Vervolgens weten deze lieden op slinkse wijze je pas afhandig te maken en trekken dan je rekening leeg."

In de woonwijken zelf vindt Karim preventieve acties tegen woninginbraken van groot belang. "En mocht zich toch een verdachte situatie voordoen, is het raadzaam om altijd 112 te bellen." Aan de andere kan zou Karim ook graag wat meer zelfredzaamheid zien bij minder spoedeisende zaken, als ruzie met de buren. "Je hoeft niet altijd direct de politie in te schakelen. Bij een burentwist kun je ook gebruik maken van buurtbemiddeling. En bij zaken met een psychiatrische achtergrond kun je hulpverleners inschakelen. Daarom is samenwerking tussen de verschillende instanties ook zo belangrijk."

Karim wil verder nog wel even kwijt dat hij vindt dat de politie in Nederland vaak kritiek krijgt en dat alleen zaken die minder goed gaan het nieuws halen. "Dat vind ik jammer. Zo'n 60.000 man zetten zich met ziel en zaligheid in en doen echt hele goede dingen ten behoeve van de veiligheid en leefbaarheid in de wijken".

Zoals gezegd is Karim nog druk bezig zijn netwerk in de wijken te vergroten. "Ik wil iedereen leren kennen, dus als je me tegenkomt, sta ik altijd open voor een gesprek. Als er iets is kan ik het misschien niet oplossen, maar ik kan wel advies geven."

Volg Karim via Twitter @Wagleidsenhage. Men kan contact opnemen via het contactformulier op Politie.nl, of door te bellen naar het bureau via tel. 0900-8844 en naar hem te vragen. Als hij niet direct bereikbaar is, wordt u teruggebeld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant