De schoolwijkagent Alex Jongejan.
De schoolwijkagent Alex Jongejan.

De wijkagent: Alex Jongejan

Actueel 660 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Alex Jongejan is een speciale wijkagent in Leidschendam-Voorburg. Hij heeft namelijk geen wijk, maar is de zogenaamde schoolwijkagent. "Ik houd mij vooral bezig met de meldingen en incidenten die zich voordoen op scholen met voortgezet onderwijs in Leidschendam-Voorburg", legt hij uit.

Jongejan (60) is ruim 40 jaar werkzaam bij de politie. Hij begon indertijd bij de gemeentepolitie Voorburg en ging toen naar Leidschendam. Sinds de reorganisatie van de politie werkt hij in de eenheid Den Haag, maar wel nog steeds op het bureau Leidschendam-Voorburg. "Ik heb in de surveillance gezeten en ben wijkagent van o.a. Bovenveen, Voorburg-Noord en -Midden geweest. Je kunt dus wel zeggen dat ik Voorburg door en door ken."

"Ik merkte op een gegeven moment dat er weinig contacten met middelbare scholen waren en heb toen, samen met een collega wijkagent, een overlegstructuur opgezet. Vervolgens ben ik enkele jaren geleden aangesteld als schoolagent voor de zes middelbare scholen en de mbo-school (ID College) in Leidschendam-Voorburg. Ik ben ook een soort vraagbaak op de scholen."

"Je moet ervan uitgaan dat een school een afspiegeling is van onze samenleving", vervolgt Jongejan. "In de samenleving hebben mensen problemen met elkaar en worden misdrijven gepleegd. Er vinden diefstallen, bedreigingen en mishandelingen plaats en er worden drugs gebruikt en verhandeld. Dit gebeurt - in beperkte mate – dus ook op de scholen."

Ook de problemen als gevolg van het gedrag via verschillende vormen van sociale media zorgen voor veel werk bij de schoolleiding en de schoolwijkagent. "Over social media en cyberpesten stel ik ook lesbrieven op en geef ik presentaties. Er worden tegenwoordig best vaak ruzies uitgevochten over het internet."

Alex benadrukt verder dat je voorzichtig moet zijn met wat je op internet zet. "Iets dat eenmaal op internet staat, is niet zomaar weer weg te halen. Dat kan jaren later nog steeds terug te vinden zijn. Kijk dus bijvoorbeeld uit met het versturen of het plaatsen van een erotisch getinte foto, ook al is het naar een vriend of vriendin."

De schoolwijkagent vertelt dat er een overeenkomst (convenant) met de schoolbesturen is afgesloten waarin is vastgelegd dat misstanden direct aan de politie worden gemeld. "Ik zal dan zo snel mogelijk de zaak oppakken. Ik neem aangiften op en doe het verdere onderzoek."

"Dat houdt in dat door mij het proces-verbaal wordt opgemaakt en daarna wordt aangeboden bij het Openbaar Ministerie. De Officier van Justitie kan dan tot vervolging overgaan. Tenzij het heel ernstig is, verricht ik geen aanhoudingen op school, maar ik nodig betrokkene(n) uit aan het bureau", aldus Jongejan.

"Als je iets signaleert, ga je dat samen met de school oplossen. Ook doen we eventueel een zorgmelding als er sprake is van zorgen omtrent het welzijn of de veiligheid van een jongere. De zorgmelding wordt gestuurd naar stichting Veilig Thuis. Deze bekijkt welke zorg de jongere nodig heeft.

"Verder sluit ik op verzoek van de scholen aan bij themadagen. Ik geef dan op verzoek een presentatie over een bepaald onderwerp. Daarnaast geef ik aan het eind van het jaar – in samenwerking met Bureau Halt - vuurwerklessen aan de 1e klassen op het voortgezet onderwijs. Ik ben in december een maand bezig geweest om 27 klassen les te geven."

Vuurwerk wordt ook steeds zwaarder en dus gevaarlijker. "Sommige soorten illegaal vuurwerk hebben de kracht van een handgranaat waarmee je een auto kan opblazen", zegt Jongejan. De overheid denkt er daarom aan om in de toekomst het zware illegale vuurwerk niet meer onder het Vuurwerkbesluit, maar onder de Wet Wapens en Munitie te laten vallen. Er kunnen dan zware gevangenisstraffen en hoge geldboetes worden opgelegd. Dit zou jongeren dan mogelijk afschrikken illegaal vuurwerk te kopen.

Als je nu met illegaal vuurwerk wordt betrapt kom je trouwens ook al niet meer weg met een doorverwijzing naar Bureau Halt, maar wordt er altijd proces verbaal opgemaakt."

Zijn contact met de jeugd op school is ongedwongen, vindt Jongejan. "Ik ben ook regelmatig in uniform op school te vinden en niemand kijkt daar nog raar van op. Ze vinden het heel normaal dat ik daar rondloop. Er hoeft niet altijd iets aan de hand te zijn. Ik kom ook gewoon weleens buurten. Dan kom ik een bakkie doen en wandel door de school. De meeste jongeren kennen mij inmiddels wel. Er hangt op ieder school een grote foto met mijn contactgegevens, zodat leerlingen mij weten te vinden als zij me nodig hebben. Aan het begin van het jaar kom ik me ook op sommige scholen in de 1e klassen van de scholen persoonlijk voorstellen."

Wil je iets weten, dan kun je de schoolwijkagent gewoon aanspreken, of mailen naar alex.jongejan@politie.nl. Ook is hij te bereiken en te volgen op twitter: @SchoolagLdVB.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant