Met de Schoolspullenpas kunnen ouders schoolspullen voor hun kinderen kopen (stockfoto).
Met de Schoolspullenpas kunnen ouders schoolspullen voor hun kinderen kopen (stockfoto).

Schoolspullenpas voor gezinnen die minder te besteden hebben

Actueel 322 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Nog voor de zomervakantie kunnen gezinnen uit Leidschendam-Voorburg met een kleine portemonnee en schoolgaande kinderen een Schoolspullenpas krijgen. Met deze pas kunnen ouders schoolspullen voor hun kinderen kopen, zodat er geld overblijft voor zaken als schoolreisjes en de ouderbijdrage op scholen.

De Schoolspullenpas komt voort uit een suggestie van de gemeenteraad en is mogelijk met het extra geld dat het Kabinet vanaf 2017 jaarlijks vrijmaakt voor het bestrijden van armoede onder kinderen. Deze suggestie wordt nu meteen opgepakt, zodat gezinnen er al komend schooljaar baat bij hebben. Voor circa 2.150 kinderen uit Leidschendam-Voorburg is het niet altijd mogelijk om mee te doen aan activiteiten die voor hun leeftijdgenootjes heel gewoon zijn. Wethouder Nadine Stemerdink: "Met name voor kinderen is het ontzettend belangrijk dat ze gewoon kind kunnen zijn en onbezorgd mee kunnen doen aan school-, sport- en culturele activiteiten."

Schoolspullenpas
Ouders van schoolgaande kinderen met een Ooievaarspas kunnen dit voorjaar een Schoolspullenpas aanvragen bij de Stichting Leergeld Leidschendam-Voorburg. Zij krijgen hierover automatisch bericht. Zo kunnen ze er al komend schooljaar gebruik van maken. Voor ouders van kinderen op de basisschool staat hier een tegoed van € 50 op, voor ouders met kinderen op de middelbare school is dit tegoed € 150. Zitten kinderen in de brugklas, dan is het bedrag op de pas € 250. De bedragen zijn gebaseerd op gegevens van scholen over benodigde schoolspullen en de ervaringen in de gemeente Den Haag. Daar is de Schoolspullenpas in 2014 ook met succes ingevoerd.

De Schoolspullenpas is bedoeld om er schoolspullen van te kopen zoals schriften, pennen, rekenmachines en ook gymkleding. Ouders en/of kinderen kunnen de pas besteden aan schoolspullen en hier mee betalen in winkels waarmee afspraken gemaakt zijn. De Stichting Leergeld Leidschendam-Voorburg werkt hiervoor samen met (lokale) winkeliers.

Armoedebestrijding bij kinderen
Op Prinsjesdag heeft het kabinet bekend gemaakt dat er vanaf 2017 structureel extra geld wordt vrijgemaakt voor het bestrijden van armoede onder kinderen. Voorwaarde is dat de middelen in natura worden ingezet. De gemeenteraad stelde voor om de extra middelen voor armoedebeleid te besteden aan uitbreiding van de regelingen voor kinderen en de invoering van een Schoolspullenpas. In december 2016 werd bekend dat Leidschendam-Voorburg vanaf 2017 jaarlijks een bedrag van € 323.320 krijgt. Dit bedrag wordt voor een groot gedeelte besteed aan de Schoolspullenpas. In mei wordt tijdens de sociale conferentie met maatschappelijke organisaties verder gesproken over de besteding van het resterende bedrag.

Stigmatiserend
Fractie Hohage vindt de invoering van de Schoolspullenpas symboolpolitiek. "Een gesponsord schooltasje voor arme kinderen is niet goed en stigmatiseert kinderen en hun ouders", is zij van mening. "Vroeger kregen arme kinderen schoolkleding van de armenzorg, iets wat nog steeds bij veel ouderen tot schaamte leidt. Het stempel dat deze kinderen daardoor kregen: hun ouders waren te arm om goed genoeg om voor ze te kunnen zorgen. Veel van die kinderen hebben daarvan nog een trauma. Zoiets zouden we nu toch niet meer willen?"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant