Yvonne Koot: 'Door gebruik te maken van een Saar kunnen kinderen, die bij hun ouders op bezoek gaan, weer gewoon kind zijn en hoeven niet alleen maar te zorgen' (foto: Inge Koot).
Yvonne Koot: 'Door gebruik te maken van een Saar kunnen kinderen, die bij hun ouders op bezoek gaan, weer gewoon kind zijn en hoeven niet alleen maar te zorgen' (foto: Inge Koot).

Yvonne Koot biedt ouderenzorg vanuit haar organisatie Saar aan Huis

Ondernemer in Beeld 3.753 keer gelezen

Voorburg - Een drukke baan, een gezin en nu ook de zorg van een ouder erbij gekregen? Daarmee krijgt iedereen op een bepaald moment te maken. "Wat zou het fijn zijn als er dan iemand is die een deel van de zorg van je over kan nemen", vindt de Voorburgse Yvonne Koot van Saar aan Huis Den Haag e.o. Zij biedt ouderen diverse vormen van hulp om zo aangenaam en onbezorgd thuis te kunnen blijven wonen. 

Vanuit haar eigen ervaring als mantelzorger voor haar moeder en een aantal jaar geleden ook voor haar vader sprak de organisatie Saar aan Huis haar direct aan. "In de periode dat ik getipt werd over Saar aan Huis was ik samen met mijn familie heel druk met de begeleiding van mijn moeder. Als je zelf een drukke baan hebt is het vaak heel lastig om alles, waarmee je als mantelzorger te maken krijgt, goed te organiseren."  

Yvonne heeft de opleiding tot verpleegkundige gevolgd in het Haagse Westeinde ziekenhuis waar zij 14 jaar heeft gewerkt. De laatste 7 jaar was zij hoofdverpleegkundige van de afdeling interne geneeskunde. "Hier ontstond mijn affiniteit met ouderen." Na de geboorte van haar eerste kind is zij gestopt met haar onregelmatige baan maar heeft nog wel de docentenopleiding gezondheidszorg afgerond. Ook behaalde zij haar trainer/coach diploma's waarna zij circa 20 jaar als professioneel trainer/coach gewerkt heeft bij verschillende prestatie hockeyteams. Velen uit Leidschendam-Voorburg kennen Yvonne als trainer/coach van dames 1 van Cartouche of als trainer van een van de andere jeugdteams van deze hockeyclub. Toch bleef de gezondheidszorg en met name de ouderenzorg haar trekken. Drie jaar geleden ging zij van start als locatiemanager bij een particuliere zorginstelling in Den Haag. Omdat zij altijd al graag een eigen onderneming wilde starten zag zij de franchiseorganisatie Saar aan Huis als haar ultieme kans. "Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en die heb ik nu gevonden."

Zij is sinds 1 februari verantwoordelijkheid voor Saar aan Huis in Leidschendam-Voorburg, Den Haag en Wassenaar. "Ouderen en zorg is een actueel thema. Mijn betrokkenheid met ouderen komt voort uit persoonlijke ervaring en wat ik om mij heen zie gebeuren. Door vele bezuinigingen loopt de kwaliteit en de beschikbaarheid van de reguliere zorg terug. Wat betreft de thuiszorg is er onzekerheid bij de cliënt wie er komt en op welk tijdstip. Steeds weer een ander en het eindeloos wachten tot de thuiszorger langskomt ervaart de oudere als onprettig. Wij organiseren dat anders.  De cliënt krijgt altijd dezelfde Saar op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip. Dat spreken we vooraf af met de cliënt." Een Saar ondersteunt en/of vervangt de mantelzorger en biedt praktische oplossingen. Zoals hulp bij het huishouden, begeleiding bij doktersbezoek, meegaan met boodschappen doen, een keer lekker koken, hulp bij de administratie, een wandeling maken etc. 

"Eigenlijk verlenen Saar's aanvullende mantelzorg naast de thuiszorg. In mijn vorige baan heb ik ervaren dat nieuw komende bewoners enorm verdrietig waren over het feit dat zij het wonen in hun eigen huis moesten opgeven. Saar aan Huis had in veel gevallen een passende oplossing kunnen bieden aan deze mensen zodat zij toch thuis hadden kunnen blijven wonen. Een Saar ontlast de mantelzorgers, vaak de kinderen van de oudere. Door gebruik te maken van een Saar kunnen kinderen, die bij hun ouders op bezoek gaan, weer gewoon kind zijn en hoeven niet alleen maar te zorgen." 

Meer informatie: www.saaraanhuis.nl. Maak een afspraak met Yvonne voor een vrijblijvend gesprek via 0622981124, yvonne@saaraanhuis.nl. Een Saar aan Huis kan eventueel bekostigd worden vanuit het Persoonsgebonden Budget (PGB). Bij een aanvraag hiervoor kan Yvonne ondersteuning bieden. Belangstellenden voor een functie als Saar voor een vast aantal uren per week bij een of meerdere cliënten kunnen ook contact opnemen met Yvonne.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant