Door: Ronald Lamping
Door: Ronald Lamping
COLUMN

MYTHE?

Actueel 220 keer gelezen

Hoe staat het met de facelift en botoxbehandeling van Leids? Zijn de kaalslagcowboys en opbouwbinken opgeschoten? Ben niet happig. Loop met mijn vrouw mee, omdat ik auto rijd en zij niet. Winkelen zit niet in mijn DNA. En daar ga ik geen verandering in brengen.
Winkel regelmatig. Moet toch nassen. Lusteloos uitje, hangend over een winkelwagentje. Ik, als koppig decorstuk van mijn winkelende eega. Heb wel een taak. Moet de codes scannen. Mijn vrouw heeft geen enkel vertrouwen meer in de voor haar ooit zo begeerlijke wederhelft.

Om de twee boodschappen vraagt ze of ik alles heb gescand. Of ze met een zwaar demente op stap is via de Zonnebloem. Ze denkt zeker dat liefdadigheid aftrekbaar is. Geen enkele fiducie, dat scannen goed gebeurt. Komt door mijn nonchalance. Heb geen zin in winkelen. Geen lust in shop, geen drang naar webshop, maar wel belijdend antishop. Straal dat balorig uit.

Er wordt flink gebroken en gebouwd. Weekje weg, dan blijkt er weer een rits gouwe ouwe tegen de sloopkogel te zijn gelopen. Grote gaten markeren de neer –en voortgang. Schuttinkje hier, schuttinkje daar. Ik loop me het schompes om een bepaalde winkel te vinden.

Vraag het een voorbijgangster. Die weet wat ik zoek. Moet naar V &D-gebouw. Begrijp ik dan niet. Die zijn toch bankroet? V & D stond voor gezellig, gedegen en vertrouwd. In de wandelgangen wordt die reputatie sneller afgebroken dan het hele winkelcentrum. V & D staat nu voor Vroeger & Droevig.

Weet u, wat ik me al maanden afvraag? Waarom de vastgoedmaffia nu juist óns dorp heeft uitgekozen om 'het grootste en modernste winkelcentrum van Nederland' uit de grond te laten verrijzen? Als een Phoenix die uit de as wordt herboren. Ik begrijp zoiets niet.

Nederland kent 85 grote steden en duizenden andere woonplaatsen. Wonderlijk, hoe deze bouwboeven bij elkaar klonteren, wijn zuipen en zich te goed doen aan een bitterbal (Kwekkeboom!). En dat ze dan na ampel beraad met volle mond tegen elkaar kwekken: "Jôh, doen we toch gewoon Leidschendam-Voorburg!" Om kakkineus te eindigen met een achteloos: "Ook, goed, kerel!"

Blijft curieus met zoveel mogelijkheden. Waarom geen Stadshart, geen Bogaard? Waarom niet centraal in Utrecht? Wat zit daarachter? Dat zijn dan vragen, die me bezighouden. Zit er een addertje onder het winkelcentrum? Komt de bouwaap straks uit de mouw? Zeg het maar.

Gelukkig heeft Jos van Rey er niets mee te maken. Dan wist je zeker dat we vroeg of laat belazerd zouden worden. Ook geen Harry Mens, die met zijn opdringerige, publiciteitsgeile houding zelfs de eigen achternaam geen eer aan doet.

Het wordt voor ons allen afwachten. Ik wantrouwig? Waarschijnlijk toch de herrijzenis van de mythische Phoenix. Die bouwde mee aan de eigen ondergang, waarna uit de as een nieuwe Phoenix ontstond. Nu toepasselijke metafoor voor deze nieuwbouw. Wordt het winkelcentrum nog wat of blijft het bij een mythe? U weet niet precies, wat een mythe is?

Een leugenverhaal!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant