Vlietland-directeur Carpentier Alting bij de gekapte bomen (archieffoto).
Vlietland-directeur Carpentier Alting bij de gekapte bomen (archieffoto).

Raad wil betere inpassing Rijnlandroute

Algemeen 327 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De politiek van Leidschendam-Voorburg slaat de handen ineen voor een betere inpassing van de Rijnlandroute. Er zijn grote zorgen betreffende de inpassing van de Rijnlandroute en de verbreding van de A4.

Verschillende fracties hebben in de Commissie Openbaar Gebied voorgesteld een gezamenlijke brief te sturen aan hun collega's van Provinciale Staten Zuid-Holland. Met deze brief wil men extra druk zetten op de provincie om toegezegde compenserende maatregelen te nemen rond Vlietland en de Vogelplas. Ook de milieu- en natuurorganisaties rond dit gebied steunen het initiatief. Als de gemeenteraad op 30 mei instemt met de brief, zal deze mede namens hen worden verstuurd.

De huidige plannen vormen een bedreiging voor het natuur, - watersport-, en recreatiegebied Vlietland en voor het natuurgebied/wetland Vogelplas Starrevaart. Alleen door goede inpassing kan dit worden voorkomen. Er zijn reeds vele bomen en struiken gekapt. De geluidhinder zal met de nieuwe weg aanzienlijk toenemen. Ondanks de toezegging door de provincie om goede geluidwerende voorzieningen aan te leggen en om de weg aan het zicht te onttrekken, lijkt een betere inpassing niet te worden uitgevoerd. Inmiddels is Zuid-Holland met de aanleg van de weg begonnen.

Vlietland en de Vogelplas liggen in Leidschendam-Voorburg en hebben een belangrijke functie als recreatiegebied voor de hele regio. Het recreatiegebied Vlietland wordt jaarlijks door meer dan 1 miljoen mensen bezocht. De Vogelplas Starrevaart is een bijzondere plek voor vogels en andere dieren.

Reacties fracties
Verschillende partijen deden hun zegje over deze zaak. Monica Velù, woordvoerder GBLV: "Ons College heeft onze motie toegezonden aan het College van Gedeputeerde Staten. Maar we weten dat onze collega's in Provinciale Staten zich hierover eerder ook al zorgen hebben gemaakt. We willen hen daarom oproepen ons pleidooi voor compenserende maatregelen te steunen."

Louise Kortman (VVD): "Inmiddels hebben beide gebieden te maken met ernstige verstoring door geluidsoverlast en luchtverontreiniging. We zien slechts een groot kaal stuk Vlietland als gevolg van de recente massale bomenkap. Dit terwijl de eigenlijke aanleg van de Rijnlandroute en de verlegging van de A4 nog moet beginnen."

Marjan van Giezen, fractievoorzitter PvdA: "We zijn blij met de positieve reactie van onze collega's in de raad. Een raadsbrief is een goed signaal dat alle partijen zich zorgen maken. Het gaat ons niet om de aanleg van de weg zelf, maar om het goed inpassen ervan. We willen graag gezamenlijk optrekken, ook met de milieu- en natuurorganisaties, want Vlietland en de Vogelplas zijn er voor ons allemaal. "

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant