De ondersteunende wijkagenten Ellemieke Huijts en Theo van der Hoek (foto: DJ).
De ondersteunende wijkagenten Ellemieke Huijts en Theo van der Hoek (foto: DJ).
DE WIJKAGENT

Theo van der Hoek en Ellemieke Huijts

Algemeen 920 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg Theo van der Hoek en Ellemieke Huijts zijn wijkagenten met een bijzondere taakstelling, zogenaamde thematische wijkagenten. "We ondersteunen de wijkagenten vanaf het bureau met allerlei complexe en thematische wijkzaken", licht Van der Hoek toe. Het duo is meer op de achtergrond aanwezig en niet vaak zichtbaar op straat.

Door Dick Janssen

"Als een zaak de wijkagent te veel tijd kost, springen wij bij", vervolgt Van der Hoek.

Theo van der Hoek (53) heeft sinds 5 maanden de functie Operationeel Expert op bureau Leidschendam-Voorburg. Samen met Operationeel Specialist Ellemieke Huijts zorgt hij voor de aansturing en ondersteuning van de wijkagenten.

Structurele oplossing
"Wijkagenten zorgen voor een oplossing van wijkzaken en wij proberen bij steeds terugkerende zaken te zorgen voor een structurele oplossing", geeft Van der Hoek aan. "Dat betekent veel overleg met de gemeente, woningbouwverenigingen, vluchtelingenwerk. veiligheidshuis enz. Wij werken vooral beleidsmatig en de uitvoering wordt in samenwerking met de wijkagent ter hand genomen. Wij gaan wel op pad met de wijkagent om zaken met eigen ogen te aanschouwen."

"Wij behandelen wijk overstijgende zaken en thema's op die dus in meer wijken en/of gemeenten spelen", vult Ellemieke aan. "Dit om de wijkagent te ontlasten zodat die in de wijk aanwezig kan zijn voor zijn basistaken. Wij ondersteunen de wijkagent bij langslepende en complexe burenproblematiek, die een bijzondere aanpak vraagt. Ook langslepende thema's zoals "verwarde personen" die overlast veroorzaken in een wijk of buurt gaan wij mee aan de slag.

Ellemieke (46) is een maand Operationeel Specialist. De thema's waar zij zich mee bezighoudt zijn heel divers. Naast steeds terugkerende thema's als babbeltrucs, woninginbraken, fietsendiefstallen zijn evenementen, sociale media, CTER, KVO en huiselijk geweld ook belangrijke onderwerpen. Zij organiseert hierover bijvoorbeeld voorlichtingsbijeenkomsten en preventieve acties en post ook berichten hierover op Sociaal Media.

Naast de werkzaamheden van Operationeel Specialist en Expert zijn zij inzetbaar als Hulp Officier van Justitie. Zij houden zich bezig met het begeleiden van deurwaarders bij huisuitzettingen en toetsen een huisverbod bij Huiselijk geweld. Tevens toetsen zij de rechtmatigheid van aanhoudingen in hun werkgebied.

Leidsenhage
Per 1 juni krijgen de thematisch wijkagenten ook het winkelcentrum Leidsenhage erbij. Dat moet het grootste winkelcentrum van Europa gaan worden en zal in de toekomst de nodige aandacht gaan opeisen. Onze taak hierin is zowel operationeel als beleidsmatig onze werkzaamheden hierin te verrichten. "Dat wordt ook een hele uitdaging", verwachten Theo en Ellemiek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant